Andorra és ambiciosa, però limitada en la reducció d'emissions
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra rep aquesta setmana una delegació d'experts de les Nacions Unides per avaluar l'informe lliurat en el marc de l'Acord de París. Aquest dilluns s'ha celebrat una primera trobada entre la delegació i els tècnics de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic. Andorra ha estat el primer país a presentar aquest informe, avançant-se un any a la data establerta, desembre del 2024.
Hem pogut parlar amb una de les revisores de Nacions Unides que ens ha explicat que Andorra és un país amb les emissions de carboni molt baixes, però que és molt ambiciós en els objectius. La revisora experta de la Convenció de Nacions Unides, Pepa López, així ho ha assegurat. "És suficientment ambiciós tenint en compte que és un país tant petit i amb poques fonts d'emissions que hi ha poc marge de reduir. En aquest sentit, afegeix que el marge és petit.
L'Informe Bianual de Transparència és el document que recull tota la informació relativa a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, els objectius de reducció a més de les polítiques i les accions que ha dut a terme el país per lluitar contra el canvi climàtic.
D'aquest informe també es desprèn que la mobilitat és un dels principals reptes d'Andorra. Per això, el director del Departament d'Energia i Transports, Carles Miquel, exposa l'interès que han tingut "aquesta legislatura d'haver agrupat l'oficina del Canvi Climàtic amb el departament de transports i mobilitat". Amb tot, diu que "el sector de més emissió més del 90% és el sector de l'energia i dins de l'energia hi ha tot allò referent a l'edificació, però també els consums energètics en matèria de transports i mobilitat".
Els experts passaran tota la setmana a Andorra amb l'objectiu de revisar l'informe i comprovar que el contingut és correcte. De moment, han confirmat que és complet i transparent.
Informa: Redacció