Andorra està a l'inici del nivell 4 de risc, el més alt de la pandèmia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha apuntat que Andorra està entrant en el nivell 4 de risc de la pandèmia, tant pel que fa al nombre de casos diaris, com per la positivitat de les TMA i a l'impacte que hi ha sobre la Unitat de Cures Intensives. Es tracta del nivell més alt de risc, en el qual hi ha transmissió comunitària amb un alt risc d'estrès del sistema.

El Govern demana cautela, sobretot per les noves soques del virus més infeccioses. Tot i això, no es preveu augmentar les restriccions, ja que les actuals haurien de permetre contenir la situació, però "restarem molt atents a la situació de la pandèmia".

Dades Sanitàries

Durant les darreres 24 hores s'han detectat 73 casos nous de coronavirus, el que fa augmentar el nombre de casos totals a 8.818, dels quals 7.266 corresponen a la segona onada. A hores d'ara resten 661 casos actius i no s'ha de lamentar cap altra defunció.

A l'hospital hi ha 22 persones ingressades a planta i 7 a la Unitat de Cures Intensives, 4 de les quals requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre hi ha 21 pacients, 9 provinent de Salita, 1 de la residència Albó i 11 de Sant Vicenç d'Enclar on el brot ja afecta 48 residents i 28 professionals. En aquest sentit, Martínez Benazet ha apuntat que l'estudi genòmic està en mas de l'hospital Purpan i els resultats arribaran la setmana que ve.

Pel que fa al cribratge escolar, s'han realitzat 1.607 tests d'antígens dels quals 6 han donat positiu. La pròxima setmana s'iniciaran, de manera setmanal, als sectors del comerç, la restauració i l'hoteleria. En una segona fase, també es faran als treballadors de les estacions d'esquí.

Vacunes

Quant a les vacunes Pfizer provinents d'Espanya, el titular de Salut ha assenyalat que es rebran 30.000 dosis, a preu de cost, que podrien ser ampliables en funció de la disponibilitat. Pel que fa a la situació de retard, continua sent la mateixa i ha recordat que les traves administratives corresponen a "aspectes interns" de la farmacèutica. En aquest sentit, ha destacat que les vacunes es troben reservades a Madrid i que provenen de l'acord amb els països veïns per rebre una part de la remesa de les vacunes que ells reben de la Unió Europea.

Martínez Benazet ha remarcat que tampoc hi ha cap data per a l'arribada de les vacunes de Moderna, però preveu que serà "després que hàgim començat a vacunar amb Pfizer". A banda, també ha tornat a mencionar que Andorra forma part del projecte COVAX que durant el primer trimestre de l'any farà arribar dosis per vacunar a 26.000 persones.

Tot i l'endarreriment de l'arribada de les primeres dosis, l'executiu manté l'objectiu de poder tenir vacunada el 60% de la població a la primavera. Un cop arribin, per les vacunes de Pfizer i Moderna es disposarà de 10 equips formats per tres persones que podran vacunar cada un entre 30 i 40 persones diàries, el que suposa poder arribar a un màxim de 400 vacunes per dia i ha assegurat que es poden ampliar a 15 equips de vacunació si és necessari.

Quan comencin a arribar les dosis d'altres farmacèutiques, com ara Oxford, més senzilles de posar, s'està plantejant fer-ho a través d'una operativa d'stop-labs.

Roda de premsa completa amb l'actualització sanitària d'aquest dimecres 13 de gener:

Informa: Neus Toro

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.