Andorra, Mònaco i San Marino faran front comú per limitar la lliure circulació de persones

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra, Mònaco i San Marino prepararan conjuntament les properes rondes de negociació amb la Unió Europea per l´acord d´associació. Els seus dirigents, que s´han reunit avui al Prinicipat, són conscients que junts són més forts a l´hora de defensar les seves especificitats davant Brussel·les. Especialment, la de mantenir les quotes migratòries i evitar així la lliure circulació de persones.

Les negociacions per l´acord d´associació amb la Unió Europea és un camí en què Andorra, Mònaco i San Marino avancen junts. Aquesta és la idea que han subratllat el cap de Govern, el ministre d´Estat de Mònaco i el secretari d´Estat d´Exteriors de San Marino, després de tres hores de reunió trilateral.

Per aquest motiu, ha explicat el cap de Govern, han acordat ampliar la col·laboració tècnica i compartir les estratègies negociadores a fi que tots tres estats puguin defensar millor a Brussel·les les seves especificitats i els temes que els afecten a tots tres. Antoni Martí, Serge Telle i Nicola Renzi són conscients que anant units a parlar amb la Comissió Europea, són més forts. D´aquí que a partir de l´any vinent negociïn de forma més coordinada, ja que "molt aviat es començarà a parlar de lliure circulació de serveis, capitals i persones", ha avançat.

La unitat d´acció serà clau a l´hora de negociar la lliure circulació de persones, d´aquí a set o vuit mesos. Andorra, Mònaco i San Marino buscaran la fórmula perquè la UE accepti clàusules derrogatòries que mantinguin les quotes migratòries actuals, ha dit el ministre d'Estat de Mònaco, Serge Telle. Per la seva part, el secretari d´estat d´Afers Exteriors de Sant Marino, Nicola Renzi, pensa que podran assolir "un acord amb la Unió Europea partint de les modalitats que ja utiltizem per regular l'accés als nostres països , que són tres modalitats amb molts punts en comú que ja han estat ben estudiats".

Martí ha explicat que els tres estats tenen una posició gairebé comuna sobre el marc institucional de l´acord. I que per al 2018 ja hi ha pactades vuit reunions de negociació amb la Comissió Europea.

Programa especial "Andorra, Mònaco i San Marino: les relacions amb la UE"

Informa: Andrés González-Nandín
Imatge: Anna Ginestà

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.