La tecnologia de cadena de blocs permet treballar en la digitalització i la usabilitat de la informació
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra serà dels primers països del món a certificar els títols d’ensenyament superior amb tecnologia de cadena de blocs (blockchain). Aquesta iniciativa vol posar en pràctica aquesta tecnologia i estudiar-ne els possibles usos pràctics al país.
A finals d’aquest curs, tots els estudiants amb titulació oficial d’Andorra podran obtenir el seu títol amb una certificació de blockchain. És a dir, no necessitaran cap comprovació externa que n'acrediti la seva veracitat. Tampoc serà necessària la postil·la en el reconeixement de títols a nivell internacional, ja que la mateixa documentació digital registrarà tota la informació acadèmica de l’estudiant. Ricard Gutiérrez, CEO de BTC Assessors, l’empresa que desenvolupa la part tècnica del projecte, ho compara amb una extensió del LinkedIn. "Un link, on l'empresa que vulgui vol saber si el títol és oficial, o l'experiència de l'estudiant, podrà accedir a una web on apareixarà tota la informació", explica.
El projecte és una de les primeres apostes al país de l’aplicació d’aquesta tecnologia, que servirà per explorar el seu potencial. L’objectiu és començar a treballar en la digitalització i la usabilitat de les administracions. Així mateix, permetrà situar el país com a "pioner mundial en l'ús de la cadena de blocs, i poder captar capital", afegeix Gutiérrez.
Aquesta tecnologia pretén guanyar seguretat, eficàcia, veracitat en la informació i estalvi econòmic. El projecte es desenvolupa a través d’Actua Innovació, amb la col·laboració del Govern, Andorra Telecom i FEDA.
Informa: Sílvia Callís
Imatge: Ruben Calvo/Arxiu RTVA
Imatges cedides: BTC Assessors
Locució: Anna Ginestà