Andorra tanca el cercle impositiu amb l'aprovació de l'IRPF
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Consell General ha aprovat la llei l'IRPF amb els vots a favor dels grups demòcrata i mixt i l'abstenció dels socialdemòcrates. Tots han defensat la necessitat de l'impost, fent les matisacions pertinents.
El ministre de Finances Jordi Cinca ha emmarcat la llei en un conjunt global de reformes. Ha afirmat que "l'IRPF per si sol tindria un valor relatiu i no permetria un canvi de model econòmic fiscal". Per tant, defensa que "és fonamental entendre l'IRPF com un element més necessari però no suficient dins el procés de transformació de l'economia andorrana".
Per part de l'oposició, el president del grup mix, Jaume Bartumeu,t ha criticat els atacs que ha qualificat "d'onada d'improperis" d'algunes persones i sectors propers a DA, que ha dit observen "amb una certa estupefacció". Sobre el projecte, tot i haver votat a favor, ha argumentat que "introdueix una complexitat excessiva amb una multiplicitat de dispositius derogatoris que permeten l'enginyeria fiscal" i ha volgut posar en relleu que "la majoria demòcrata no ha volgut acceptar la proposta d'unificar en una base de tributació totes les rendes d'una persona".
El president socialdemòcrata, David Rios, ha acusat els taronges de protegir les rendes més altes. Ha assegurat que no poden donar suport "a un IRPF en què les rendes del treball i les del capital tenen una pressió fiscal molt desigual" i, per tant, consideren que el model "ni és just ni és equitatiu" i "no respecta el que diu l'article 37 de la Constitució". Rios conclou: "diem sí a l'IRPF però no al model que proposa DA".
Per part del grup parlamentari demòcrata, Martí Salvans, ha defensat que actualment l'IRPF és necessari per signar els convenis de doble imposició (CDI), en contra de les opinions que darrerament argumentaven la postura contrària. Ha reconegut que abans sí era possible però "avui dia resulta impensable".
Informa: Andrés González-Nandín