Andorra té la taxa de natalitat més baixa d'Europa

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra es troba a la cua d'Europa pel que fa a la taxa de natalitat. És de 0,9 fills de mitjana per dona en edat fèrtil quan perquè hi hagi un reemplaç generacional hauria de ser 2,1. Tot i que una de cada tres parelles voldrien tenir més d'un fill, no veuen factible conciliar treball i família. Això ha reduït la natalitat a la meitat en una dècada.

 

Taxa de natalitat per sota dels mínims estipulats per garantir el relleu generacional, la més baixa d'Europa. Andorra també lidera una altra estadística preocupant: la franja fins a 17 anys també se situa a la cua del continent. Així ho ha confirmat el director d'UNICEF Albert Mora aquest dimecres a 'Els Matins de la Nacional', que també creu que cada vegada les xifres seran més alarmants. "Això vol dir que Andorra, en el futur, perdrà població nascuda aquí".

La taxa d'ocupació laboral de les dones és de les més altes del món, però la majoria en sectors com el comerç o l'hostaleria amb horaris que dificulten la vida familiar. Aquest fet i l'alt cost de la vida, fa que els joves es repensin tenir fills, tot i que el 30% de les parelles en voldrien tenir més d'un.

El coordinador de Sociologia d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, explica que "hi ha una proporció molt alta que treballen els caps de setmana, homes i dones. Les dones en el comerç i hostaleria, que estan molt feminitzats". A més, afirma que en aquestes divisions de rol que encara continuen i que "el pes de la vida familiar, dels fills, encara estan més amb la dona".

A curt termini no es visualitza una solució, però des d'UNICEF demanen un debat social. "La primera cosa que volem fer és posar-ho en el debat de la societat. Primer que hi hagi la consciència de debat i després que es pot fer per recuperar la natalitat", detalla Mora.

Segons Albert Mora, el model de societat andorrana no ajuda a corregir la situació, per exemple, perquè una gran part de les parelles no disposen de suport familiar, ja que provenen d'altres països.

Informa: Joan A. Sarmiento

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.