Andorra Telecom no descarta una obertura en el mercat de les telecomunicacions, però en demana la regulació
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra ja ha encetat la negociació en matèria de telecomunicacions amb la Unió Europea. Les dues parts arriben a la taula amb propostes de màxims.
Per part del Principat, es busca mantenir el monopoli d'Andorra Telecom, basant-se principalment en la seva tasca de servei públic. Europa, però, té una filosofia diferent, ja que aposta per un mercat obert amb competidors privats.
En un acord d'associació que pogués suposar l'obertura i la pèrdua del monopoli, la companyia demana una regulació del sector. Consideren que a nivell de població, 80.000 habitants, hi ha massa poc pastís perquè entrin més competidors i els fa por que un sistema amb més companyies pogués fer perdre qualitat al servei.
És cert que en aquesta matèria és Europa qui marca les normes del joc, però cada país les pot adaptar a les necessitats del seu territori. En aquest cas, Andorra Telecom demana que s'instaurin certs requisits perquè les companyies puguin operar des del Principat.
Requisits per a l'obertura
Un d'aquests requisits és l'obligació de dotar de connectivitat tots els indrets del país, tinguin més o menys habitants. Creuen que la fibra òptica, tal com passa ara, ha d'arribar a totes les zones. No els agradaria una competència deslleial i que altres es poguessin aprofitar de les inversions que ha fet la parapública fins ara, com el soterrament de les línies.
Pel que fa a la tarifa de roaming, són favorables a una moratòria per acabar adoptant el model europeu, però l'ús de la xarxa que fan els turistes és molt elevat comparat amb el de països més grans. Mentre que els turistes només en fan un ús del 3% en els països veïns, a Andorra s'incrementa fins al 33%. Per això consideren que la tarifa d'ús de roaming que reben ha de ser també superior.
Finalment, marquen com a línia vermella mantenir el prefix +376, perquè d'aquesta manera s'obliga qualsevol operadora a haver de fer inversions al país. El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, així ho explica. "Si jo soc Anglaterra i tinc el +44 i puc operar a Andorra des de Londres elimino molta feina. Si es manté el +376, l'operadora ha d'adoptar-lo, ficar una caixa a Andorra... El que no val és dir 'no, només vull les empreses a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i posar antenes a les estacions d'esquí per als turistes'. En canvi, en altres zones, com que hi viu poca gent i és complicat i costós fer-hi la instal·lació, no hi vaig".
Tot i això, Andorra encara no té la resposta del seu interlocutor europeu en aquesta temàtica. S'està, doncs, en espera de poder-la conèixer i saber quines especificitats es poden mantenir.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Ricard Tenza
Grafisme: Hèctor Perna