Andorran Banking preveu implementar la solució de les TPV digitals aquest 2022

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Pràcticament tots els comerços i establiments del país compten amb els nous TPV digitals. Per contra, encara no tenen una alternativa per a les persones amb dificultats de visió que no poden inserir el seu número secret amb autonomia. Andorran Banking els ha mostrat com funcionaria la solució que es vol tenir implementada aquest 2022, però genera dubtes a l'Associació de persones amb discapacitat visual i auditiva d'Andorra.

Segons Andorran Banking, la clau és una aplicació que tindran tots els dispositius de forma automàtica, com si es tractés d'una actualització, que guiarà a l'usuari a través de sons. És una eina internacional proporcionada pels proveïdors de les TPV que ara mateix s'està traduint al català amb l'objectiu d'activar-la abans que acabi l'any.

L'associació de bancs ha mostrat a l'entitat la futura solució fent servir un TPV amb relleus als laterals que ajuden a saber a on estan els números i els signes. Es tracta d'uns adhesius que venen dins els paquets d'aquests dispositius i que els comerços ja poden enganxar, però que realment seran útils quan es compti amb l'aplicació. 

Així i tot, la vicepresidenta de l'Associació de persones amb discapacitat visual i auditiva d'Andorra, Esther Fernández, no les té totes. "Jo he vist aquesta solució per una banda factible, però per l'altra no."

Amb els relleus als laterals li costa trobar els números del mig. A més, el sistema de sons no convenç. "Has de tocar dues vegades a la pantalla tàctil per seleccionar el número i aquest soroll dins el meu cap, tenint en compte que tinc un problema auditiu que fa que porti un implant coclear i audiòfons, és com una explosió."

Des de l'entitat han fet una altra proposta que pensen que és més senzilla i efectiva. Fernández detalla que podria ser "una funda amb els números en relleu. Jo crec que això no seria tant complicat de fer."

Reclamen celeritat perquè l'actual sistema no pot garantir la confidencialitat de la informació, fet que també constaten des l'Agència de Protecció de Dades. La portaveu de l'Associació de persones amb discapacitat visual i auditiva d'Andorra, Maria Estefania Morales, creu que la mesura s'hauria d'aplicar "el més aviat possible per l'autonomia de la pròpia població en general, com ara la gent gran o la gent amb discapacitat visual i auditiva."

Precisament la nova Llei d'accessibilitat que s'està acabant de treballar indica que cal implementar suports com aquest en molts àmbits, inclòs el financer. També s'espera tenir enllestit un primer esborrany del text aquest 2022. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.