Una animació recrearà el procés pictòric dels frescos a l'església de Santa Coloma
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Una animació per entendre la importància dels frescos i el seu procés pictòric. Són alguns dels elements que es podran veure en el ´mapping´ que es prepara a Santa Coloma. Els tècnics han estudiat a fons el mestre dels originals per reconstruir el mural. El mapatge estarà llest al setembre. La visita conjunta amb Centre d´Interpretació del Romànic es podria fer de cara al 2019 i es preveu que es pugui visitar tot l´any.
Fins ara han treballat des de l´estudi a partir d´una maqueta virtual 3D feta a partir d´unes fotografies de l´espai i dels frescos. La idea és que els aparells mostrin una animació del procés de creació de les pintures i la seva simbologia. La cap d'àrea de Museus del Govern, Marta Planas, avança que apareixeran "els colors més plans de fons, les cenefes i esbossos per acabar veient els detalls". Unes imatges que es projectaran "seguint la importància iconogràfica", per exemple, "si el més important del Crist en Majestat és la mà beneint començarem per aquí i continuarem amb els sants del tetramorf, etc".
Amb la durada encara per determinar, un dels atractius serà veure com eren els frescos al segle XII: per això han hagut de reconstruir part de les pintures com algunes figures del tetramorf, fragments de cel o vestits. Ho han fet a partir de l´estudi minuciós de la tècnica del mestre de Santa Coloma per poder recrear el seu traç. L'expert Albert Burzon, explica com "anava aplicant ombres, llums, colors, detalls i contorns, i vas veient que era un molt bon mestre".
Un dels aspectes encara per determinar és el nombre de persones que el podrà veure alhora. "Com es un espai molt petit, no hi cap molta gent perquè farien ombra a la projecció", diu l'enginyer Eloi Maduell. La limitació de l'espai fa que la cap de Patrimoni Cultura, Berna Garrallà, xifri la quantitat de persones que podrà veure el mapping entre cin i vuit.
La visita a l´església on es veurà el 'mapping' es farà conjuntament al Centre d'Interpretació del Romànic, on hi haurà els originals, que està en plena construcció. Mentrestant, a l´església continuen els treballs d´adequació per acollir el 'mapping' en què la il·luminació també serà clau per fer lluir l´obra del mestre en el lloc que li correspon.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Marta Paixà