Antiguitat i indemització en cas d'acomiadament després d'un ERTO

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ha recalcat que si s'apliquen expedients de regulació temporal d'ocupació i l'empresa després de la crisi vol fer algun acomiadament, caldrà que recontracti l'empleat i segueixi tots els passos reglamentaris. També ha subratllat que els últims vuit anys de rigor financer permeten que el país ara pugui endeutar-se.

El president del grup parlamentari majoritari al Consell General ha afirmat en una entrevista a Andorra Televisió que la persona que vegi afectat el seu lloc de treball per la crisi sanitària és la que ha de tenir una reducció en les seves despeses, com ara en el lloguer o el pagament de la hipoteca.

En relació a la petició del grup parlamentari socialdemòcrata que la rebaixa dels lloguers sigui més alta, Enseñat ha respost que s'ha de mantenir l'equilibri i que les persones que tinguin menys nivell adquisitiu siguin les que rebin més ajudes.

Ha emfatitzat que un ERTO és una suspensió temporal i si les empreses volen una plantilla més reduïda, cal que segueixin totes les fases pertinents. Ha dit que "en el moment en què l'empresa tingui necessitat de treballadors, ha de tornar a contractar la plantilla". Si l'empresa vol acomiadar el treballador, el procediment per fer-ho serà tornar-lo a contractar i després acomiadar-lo amb totes les garanties i indemnització.

També és conscient de la diversitat de situacions que es donaran a les empreses i ha assenyalat que "totes les possibilitats estan obertes, hi haurà empresaris que faran esforços per incorporar tota la plantilla i altres que no podran".

Amb tot, ha tranquilitzat ja que ha assegurat que "si la persona és acomiadada després de l'ERTO, serà amb tota la indemnització i antiguitat corresponents".

Enseñat també ha apuntat que en els últims vuit anys hi ha hagut un exercici de rigor pressupostari important i, per tant, això permet que ara el país s'endeuti, però ha ressaltat que qualsevol emissió de deute ha de ser creïble i reparable.

També ha indicat que per ara no s'han tocat els fons d'Andorra Telecom ni de FEDA perquè l'executiu disposa de suficient tresoreria.

A més, s'han obert línies de negociació exterior. Sembla que totes aquestes accions permetran, de moment, tirar endavant, ha destacat Enseñat.

"Amb les línies que s'han obert, el Banc Central Europeu, altres bancs i emissions de deutes internes que puguin comprar els andorrans, amb això serà suficient", ha explicat.

El conseller general ha reconegut que s'està tirant endavant una llei i unes mesures justes i equivalents en l'escenari actual, però aquest pot canviar i s'ha d'estar molt pendent de com evoluciona.

Finalment, ha demanat el "vot responsable" de les forces de l'oposició.

Entrevista completa al president del grup parlamentari demòcrata, Carles Eseñat:

Informa: Laura Cugat

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.