Un any de la Covid-19 a Andorra: "Encara és més gros del que ens podíem imaginar"

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Fa tot just un any es confirmava el primer cas de coronavirus a Andorra. Es tractava d'un jove de 20 anys que havia viatjat a la ciutat italiana de Milà, epicentre de la pandèmia a Europa en aquell moment. La transmissió comunitària, però, va arribar amb la detecció del segon cas, el de la mare d'una professora de batxillerat de l'Escola Andorrana. Aquest fet va provocar l'aturada de l'activitat econòmica i la limitació de la lliure circulació per la via pública.

La Covid-19 ens sonava a llunyà els primers mesos del 2020. Part de la població i les autoritats sanitàries, però, estaven atentes a l'evolució d'una epidèmia, que finalment es va convertir en pandèmia.

Fa tot just un any el Govern informava del primer cas confirmat de coronavirus al país. Es tractava d'un jove de 20 anys que havia viatjat a Milà, epicentre de la crisi sanitària a Europa en aquell moment. Va contactar amb els serveis mèdics en presentar símptomes lleus, va ser ingressat en una zona aïllada de l'hospital i els seus contactes van ser confinats.

El missatge de llavors era de calma i tranquil·litat, però, alhora, hi havia moltes incerteses. Iniciàvem sense saber-ho una lluita que encara no hem guanyat. "Després d'un any de lluita constant i diària, no només jo, però a tots els ciutadans d'Andorra, ens sembla que això que fa un any ens feia por ha sigut més gros i encara és més gros del que ens podíem imaginar", reconeix el ministre Joan Martínez Benazet.

El resultat negatiu de dues PCR va confirmar que el jove havia superat la malaltia. Dies després, però, el segon cas de la Covid-19, el d'una dona de 87 anys, va ocasionar la transmissió comunitària, que va provocar d'un dia per l'altre l'aturada econòmica i la limitació de la lliure circulació per la via pública.

Les esperances de les autoritats estan dipositades en el procés de vacunació. Esperen que aquest estiu comenci el final d'un malson que a hores d'ara ha afectat gairebé 11.000 persones i ha provocat 110 víctimes mortals.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Arxiu RTVA-Pere Besolí-Kevin Riberio

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.