APAPMA apunta a una incidència mínima de la crema de residus durant el confinament i entèn que primer és la salut
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Durant el confinament pel coronavirus es va parar la tria selectiva de residus com a mesura de prevenció per al personal que se n'encarrega. En el seu lloc es van incinerar. El procés ja s'ha reprès i APAPMA ha volgut saber-ne la incidència, que hauria estat mínima.
La pandèmia del SARS-CoV-2 va fer aturar la tria selectiva de residus, concretament d'envasos, paper i cartró, que es van dirigir cap al centre de tractament de residus (CTRASA) de forma temporal.
Un dels motius va ser la sospita que el virus es podia quedar adherit a la superfície dels productes i com que al Principat aquesta selecció es fa de forma manual, d'aquesta manera es protegia als treballadors.
Tot i entendre la decisió, l'impacte que ha tingut aquesta mesura és el que preocupa l'entitat ecologista APAPMA. Segons el seu president,
Carles Iriarte, i després de consultar-ho en la darrera comissió de vigilància i seguiment, la crema d'aquests residus "ha estat mínima". Iriarte assegura que van entendre la mesura perquè "la salut passa per davant de tot".
Iriarte ha recordat a més el posicionament de l'associació que representa respecte d'optar per la incineració, a més ha dit que fa anys empreses franceses i espanyoles van proposar sistemes de gestió de residus per a tot el país eficients i més sostenibles que deixaven de banda la incineració. Reitera que fa molts anys que demanen al Govern "una política valenta de minimització de la producció de residus".
En relació amb CTRASA, la denúncia d'Apapma del sobrecost i la manca de transparència de la gestió del centre està aturada a la Batllia pendent d'instrucció, en part, a causa del coronavirus.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero
Locució: Anna Pifarré