L'APDA considera que abans d'implementar un sistema de reconeixement biomètric a la presó i pels cossos de seguretat, cal fer una anàlisi ètica i jurídica completa
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'Agència de Protecció de Dades considera que abans d'implementar un sistema de reconeixement biomètric caldria elaborar una anàlisi ètica i legal completa per garantir la totalitat dels drets de les persones que comparteixen les dades personals. Aquesta qüestió s'ha tornat a posar sobre la taula arran de les recomanacions que figuren en l'auditoria externa del centre penitenciari, encarregada arran de la fuga d'un pres l'octubre passat.
La possibilitat d'implementar un sistema de reconeixement biomètric ja s'havia plantejat mesos enrere. La qüestió s'ha reprès amb les recomanacions elaborades en l'auditoria externa del centre penitenciari.
Tot i això, també ha sorgit l'interès d'aplicar el sistema en altres departaments de l'administració i cossos especials.
Des de l'Agència de Protecció de Dades subratllen que les dades biomètriques són aquelles que unívocament reconeixen la persona. Abans d'implementar eines que treballen amb aquestes referències, s'ha d'avaluar molt bé quina és la finalitat, qui és el responsable que hi ha al darrere i quina informació es recollirà, entre altres factors.
El cap de l'APDA, Joan Crespo, explica que "cal fer una anàlisi molt seriosa i estricta abans d'implementar aquests sistemes" ja que, "per als cossos de seguretat són molt pràctics però per la privacitat de les persones, es podrien arribar a vulnerar molts drets i garanties que són pels quals hem lluitat fins ara".
Crespo ressalta que, a més, és fonamental ser transparents i explicar a la societat de quina manera s'utilitzaran les seves dades. El cap de l'APDA informa que en l'àmbit europeu l'ús d'aquesta mena de tecnologia està en el punt de mira i les autoritats volen analitzar les seves possibilitats des d'un punt de vista ètic.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala