Com s'aplica el teletreball?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Govern pública per primera vegada dades sobre l'ús de les tecnologies i el teletreball a les empreses. Ens hem fixat en quines empreses ofereixen aquesta opció i qui decideix utilitzar-la. A banda, també ens hem fixat en l'ús de la intel·ligència artificial.
Un terç de les empreses ofereixen l'opció de fer teletreball i un 30% dels treballadors decideix fer-ne ús regularment amb una freqüència de gairebé 2 dies per setmana de mitjana.
Però, en quins sectors s'aplica aquest teletreball? Majoritàriament en el sector serveis, ja que les seves condicions permeten fer-ho de forma més fàcil, tot i que també l'utilitzen la indústria i la construcció i en menor mesura l'agricultura. Pel que fa a les reunions en línia, però, els percentatges s'equilibren més, tot i que és en l'àmbit industrial i en la construcció que l'ús baixa.
Les dades també posen en valor l'ús de la intel·ligència artificial. El 8% de les empreses va fer ús d'aquesta tecnologia el 2022. Una xifra baixa, però que caldria actualitzar i veure si ha augmentat amb l'explosió de models d'intel·ligència artificial generativa, com Chat GPT, que van guanyar popularitat a final d'aquell any.
I per què s'utilitza? Majoritàriament per optimitzar processos i facilitar la feina, en gairebé la meitat dels casos. També es pot fer servir per a reconeixement facial i activitats d'experimentació.
Amb tot, el total de despesa que es va fer en tecnologies de la informació ara fa dos anys va ser de 121 milions d'euros.
Informa: Gerard Castillo