Aprendre català en l'únic país del món on és llengua oficial

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Una trentena d'estudiants d'arreu del món enceten a partir d'aquest dilluns la setmana andorrana de la 23a edició del Campus de català que organitzen el Govern i l'Institut Ramon Llull. La majoria coincideixen a dir que no és difícil aprendre'l, però la majoria fan estudis relacionats amb la llengua. I és que cursar estudis a Barcelona també és una bona motivació per a ells.

Després d'una setmana a Girona, els estudiants del Campus universitari de llengua catalana han estat rebuts per la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili. Cadascun d'ells s'ha presentat explicant alguna curiositat sobre el seu grup. Com a requisit, els que hi participen han d'haver fet 50 hores d’estudis de llengua i molts hi opten pels estudis o per interès personal. "He començat a aprendre català amb la base de francès que hi ha paraules que són semblants", esmentava la Veronique. D'altres ho fan per estudis, com és el cas del Jorge que ens explica que vol fer un màster de biologia "i hi ha moltes assignatures només en català".

Molts també ho fan per compromís amb el territori. "No és una llengua massa difícil d'aprendre i crec que tenir una comunitat on el català sigui una llengua oficial és una cosa molt maca", esmenta l'Andreij.

I parlant de curiositats, la  ministra de Cultura, Mònica Bonell, en recalcava una d'important per al país sobre la llengua. "Ells coneixen Catalunya, coneixen molt Espanya i que sàpiguen que Andorra és l'únic país del món on el català és l'única llengua oficial".

La parròquia escaldenca els acollirà en l'estada. De fet, dissabte faran una visita a la vall del Madriu. Gili en destaca els beneficis de l'acollida. "A través també d'aquesta sortida doncs és conèixer la nostra muntanya, conèixer els nostres costums i com es vivia abans. Si els agrada el país marxaran sent ambaixadors".

Aquesta nit de dilluns assistiran al concert de Figa Flawas on practicaran la llengua cantant. 

Canvis en la llei si hi ha un sí a l'acord d'associació

La ministra Bonell també ha dit que la llei del català preveia canvis en cas de superar-se el referèndum sobre l'acord d'associació. Així ho ha dit la titular de Cultura que és conscient que en haver-hi canvis en el tipus de residència, s'hauran de fer canvis. Els reglaments que pengen de la llei podrien estar enllestits a la tardor. 

Informa: Rosa Alberch

Imatges: David Moreno 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.