Aprenent com actuar davant el risc d'allau des de ben petits
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Molta gent peca d'excés de confiança quan va a la muntanya. Els experts insisteixen que a banda de preparar bé la sortida cal tenir coneixements bàsics per reduir el risc i, per això, es desenvolupen tallers amb alumnes dels tres sistemes educatius.
Un detector de víctimes d’allaus, una pala i una sonda són eines imprescindibles davant la possibilitat d’allau, perquè a la muntanya el risc zero no existeix. Els alumnes de l’escola francesa de Santa Coloma han après a fer-les servir posant en pràctica el que els han ensenyat a les aules.
Amb aquestes formacions els professionals ensenyen als alumnes a actuar davant de les allaus i també a rescatar altres persones.
Palejar amb cura per no fer mal a la víctima i desbloquejar-li les vies aèries després de clavar la sonda on l’hem localitzada és bàsic. Per fer-ho, els infants també han aprés la importància de dur un DVA, el aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques per poder rescatar-les.
La cap d'àrea d'Implantació i Planificació de protecció civil, Yolanda Font, i la cap d'estudis de Formació Andorrana de primera ensenyança i maternal, Maria Àngels Aché, defensen la importància de començar la sensibilització des de ben petits per tenir muntanyencs adults ben formats.
Des de protecció civil també es plantegen tallers sobre altres riscos per oferir una visió global als més petits.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Sergi Linares