Argentinos en Andorra denuncia les falses promeses de contracte després de períodes de prova
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La contractació en origen sobretot per part de les grans empreses és un dels elements que ha aportat més estabilitat en el col·lectiu de temporers, que encara pateix situacions de precarietat pel problema de l'habitatge. Així ho recull l'associació Argentinos en Andorra, que denuncia públicament les falses promeses de contractacions després de períodes de prova en èpoques d'intensa activitat turística.
La Puríssima, segons Argentinos en Andorra, és un dels períodes en què es fa més evident la mala praxi de comptar amb treballadors en períodes de prova amb la falsa promesa d'un contracte posterior. L'entitat reitera que encara es necessitarien més controls per acabar amb aquestes pràctiques.
"Quan acaba aquest cap de setmana de la Puríssima es diu als treballadors que no han arribat als seus objectius i se'ls fa fora sense regularitzar i amb pagaments en efectiu, en comptes de fer-ho a través de comptes bancaris. Això és una irregularitat i el treballador no té capacitat per fer una denúncia, és impossible."
Riccie Ponce, president de l'Associació Argentinos en Andorra
Segons Ponce, és aquest buit el que fa que hi hagi negocis que continuïn amb aquests abusos amb la constància de cinc persones afectades. És per això que demana que es presentin el màxim de proves possibles per combatre aquesta situació.
En paral·lel, valora positivament la coordinació entre institucions i els esforços per informar dels requisits per venir a treballar al país, prioritzant les contractacions en origen, però afirma que encara hi ha situacions de vulnerabilitat relacionades amb l'allotjament.
"L'habitatge compartit a través d'habitacions, el llit o vegades el sofà ha pujat moltíssim de preu i com que són allotjaments irregulars, passarà temps i caldrà fer molta feina per regularitzar aquesta part que és el punt més feble."
Riccie Ponce, president de l'Associació Argentinos en Andorra
I un dels principals motius que impulsa les persones en cerca de feina a desistir. Des de l'associació constaten que aquesta temporada unes 25 persones han pres aquesta decisió.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Javier Martín