Els arqueòlegs esperen trobar restes anteriors al neolític a la Balma del Llunci
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'equip d'arqueòlegs que treballen aquests dies a l'assentament prehistòric de la Balma del Llunci, té l'esperança de poder datar èpoques anteriors al neolític. La clau és una crosta de roca calcària que creuen que pot haver funcionat com un precinte d'un estrat on es podrien trobar restes d'utensilis de talla, aliments consumits i fins i tot animals domèstics.
La balma del Llunci, que forma part de l'inventari general de patrimoni cultural, hauria estat refugi dels primers habitants de les valls entre el 5.500 i el 1.200 aC. Aquí s'havia fet un primer sondeig als anys 60. Ara, amb la construcció de la Cabeca, s'hi torna a intervenir gràcies a una col·laboració entre el Govern i la promotora Els Arbres de Tardor per aportar més llum sobre els primers habitants de les valls i veure la relació que té amb l'assentament de la Margineda.
Isabel de la Parte explica com el Pere Canturri l'any 1966 va aconseguir algunes dades després de fer el sondeig. Per això es treballa per conèixer el potencial que pot oferir l'assentament. En una setmana s'han recuperat petits fragments ceràmics que podrien anar de la prehistòria a l'edat mitjana. També han deixat a l'aire estructures com una cavitat on es feia foc, d'on han recuperat testimonis de fauna i dos forats que aguantaven uns pals dels quals esperen obtenir més informació. L'arqueòleg i propietari de ReGiraRocs, Gerard Remolins, apunta a una estructura aèria, que podia ser des d'un tancat a una cabana, però entre els sediments es buscaran elements que ajudin a precisar molt més.
Fins ara s'està excavant el límit que va marcar Pere Canturri que va abandonar el sondeig quan va trobar una llosa i una crosta calcària, resultant de l'aigua que queia de les parets de la balma. Ara l'objectiu és saber què hi ha sota la crosta i si hi ha evidències anteriors al neolític.
La calcreta funciona com un segellant així que esperen que a sota el testimoni que busquen estigui intacte. Si es trobessin noves evidències es podria valorar ampliar la zona d'excavació, una decisió que podria venir a partir de la setmana vinent.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí