Arquitectura social: com crear ciutats pensant en la comunitat

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Una cinquantena de persones van assistir el dijous a la conferència d'Itziar González, urbanista amb 20 anys d'experiència, convidada pel Col·legi d'Arquitectes, que va parlar d'arquitectura social, un concepte que es basa en la cooperació ciutadana com a millor forma de crear o rehabilitar ciutats. A Andorra cal rehabilitar més que construir.

Amb el títol de ‘L’arquitectura social: com rescatar veïnats, viles i ciutats de la mà dels seus habitants’, l'arquitecta Itzíar González va impartir una xerrada amb l'aforament gairebé complet. Entre el públic, algun cònsol, tècnics, arquitectes i ciutadans anònims interessats. La seva aposta és crear comunitats i donar-los veu per així reordenar el territori de la millor manera.

"La ciutadania és experta en la vida quotidiana dels seus pobles i hi ha maneres que puguin dir les coses i ens ajudin a equivocar-nos menys als tècnics."

Itziar González, arquitecta

En un país on hi ha 90 promocions en marxa, una crisi profunda de l’habitatge i moratòries a la construcció en algunes parròquies, Itziar González es va dedicar a construir coneixement sense fer cap crítica a l'urbanisme d'Andorra, més al torn de preguntes, on va dir que fa temps que anem equivocats.

Va ser regidora de Ciutat Vella a l’ajuntament de Barcelona, un càrrec del qual va dimitir com a protesta per un cas de corrupció urbanística, i darrerament se li ha encarregat la reordenació del centre històric d'Olot. A Andorra, diu, cal pensar més en la rehabilitació que en la construcció.

"És més important construir o reconstruir vincles entre les persones i agents de la societat que no pas construir edificis o carreteres. Des del petit botiguer, al gran constructor, la gent dels serveis socials, a la mestra, al taxista, primer t'has de dedicar a fer la llista de qui ha de venir a parlar perquè si no sempre venim els de sempre, els hiperactivistes."

Itziar González, arquitecta

Li agrada parlar més de cooperació que de processos de participació, ja que en aquests sempre surten uns per sobre dels altres. Per últim, va insistir que cal reforçar políticament la confiança entre els veïns per millorar l'estructura social i urbanística.

Informa: Caterina Vidal

Imatges: Pere Besolí

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.