Arriba el primer detector de víctimes d'allaus que parla, producte de l'any a l'ISPO 2021

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

S'acosta la temporada d'esquí i tothom ha d'estar preparat. Un esport en auge com l'esquí de muntanya precisa un material que no tothom té o porta. Els Detectors de Víctimes d'Allaus (DVA), van canviant a poc a poc. L'última evolució li ha valgut a una marca alemanya el premi al millor producte de l'any a la fira ISPO, la més important en material d'esquí.

Aquesta marca alemanya, especialitzada en material de seguretat, ha creat un DVA que parla. Una evolució que li ha valgut guanyar l'ISPO al millor producte de l'any. Una forma de guanyar temps, reduir l'estrès i poder tenir la vista més fixada en la muntanya i menys en l'aparell.

El sotsoficial responsable del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Bombers Andorra, Òscar Santos, explica que "fa uns anys que van introduir sensors de moviment i la darrera novetat són les ordres de veu", afegint-hi que s'ha de tenir en compte que "la gent que utilitza el DVA són professionals que hi estan més habituats, però els usuaris corrents poden fer quatre pràctiques amb l'aparell i fer-lo servir, ja que, quan passa un allau de veritat, totes les ajudes són poques". Santos aclareix que es tracta d'una mena de GPS que t'indica quina direcció seguir "i en un moment d'estrès pot ser un plus". 

Tot suma. També hi ha hagut una evolució en les motxilles amb airbag. El risc sempre existeix i cal anar equipats amb tot el material de seguretat. Els cossos de seguretat són més eficaços, però els companys de sortida sempre podran tenir una actuació molt més ràpida i, en termes de salvament en cas d'allau, cada segon és clau. Cal portar DVA, pala i sonda.

En aquest sentit, Santos apunta que "a la gent li costa invertir entre 300 i 400 euros per uns aparells que en teoria no utilitzaran mai, però com a rescatador de muntanya, la gent hauria de portar-ne i també s'hauria de formar per saber com utilitzar-ne". Tot i això, es mostra esperançat i considera que cada any es va avançant i la conscienciació creix. 

Cada any, Bombers, l'Espai de Neu i Allaus (EDNA) i l'Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) organitzen formacions de dos nivells obertes a tots els practicants d'esports relacionats amb la muntanya a l'hivern. 

Informa: Cesc Sanjuan
Imatges:  Andreij Cristancho
Imatges cedides: Ortovox 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.