L'Associació de Dones proposa un permís de naixement igualitari per a mares i pares
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'Associació de Dones proposa un permís de naixement més igualitari entre dones i homes. L'objectiu és arribar a una baixa de 20 setmanes per al pare, que sigui intransferible i remunerada. Una proposta que facilitaria el retorn de la mare a la feina i que minimitzaria la segregació vertical i horitzontal.
Un permís de naixement igualitari i intransferible. Aquesta és la proposta que fa l'Associació de Dones que busca aconseguir un permís remunerat al 100% del salari de 20 setmanes per al pare, de forma gradual, en quatre anys. Intransferible perquè no penalitzi el permís maternal i es puguin complir els 6 mesos d'alletament que recomana l'OMS. I un permís retribuït per tenir cura de l'infant igualitari per a tots dos progenitors. A més, per a les famílies monoparentals, que el pare o la mare pugui gaudir dels dos permisos, sumant el que correspondria als dos progenitors.
La presidenta de l'Associació de Dones d'Andorra, Mònica Codina, defensa la igualtat i, en aquest sentit, "per nosaltres representa que dones i homes han de fer, en aquest sentit, la mateixa funció".
La responsable de l'àmbit de la salut de la junta de l'Associació de Dones d'Andorra, Cristina Royo, explica que han seguit el model d'altres països. "Allargant aquests permisos, el fet que sigui transferible, acaba penalitzant. Per tant, tenint l'exemple d'altres països que ja van davant nostre no volem caure en l'error que continuï penalitzant aquest permís o que acabi recaient més temps per la mare".
Segons els càlculs estimats de l'ADA, el balanç d'aquest permís de naixement suposaria una inversió que fregaria els 700.000 euros a partir del quart any. Una qüestió que caldria treballar amb el sector empresarial. La tresorera de l'Associació, Mireia Maestre, destaca que la despesa "són aquests 22 dies de permís retribuït per fer la cura d'un infant". I afegeix que en el supòsit que "aquests 50.000 dies que els homes sí que estan treballant i les dones no, vol dir que aquests 50.000 dies els homes tampoc els estaran treballant".
Una proposta que se sustenta amb dades com, per exemple, que el 2021, dels poc més de 500 naixements que hi va haver, les dones van acumular prop de 600 descansos per maternitat, mentre que de paternitat van ser-ne prop de 400.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Ricard Tenza - Arxiu RTVA