L'augment de casos de la Covid-19 col·lapsa l'atenció primària
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La sisena onada ha augmentat i molt la pressió sanitària a l'atenció primària. Així ho assegura el vocal del Col·legi de Metges, Albert Dorca, que indica que el bon funcionament de la vacunes fa que molts confonguin els símptomes de la Covid amb un constipat comú i puguin contagiar. L'augment exponencial de casos i els nous protocols ha fet que s'estiguin donant més baixes ja que s'ha acordat aïllar els convivents d'un positiu quan aquest no té la triple pauta o a banda de dues vacunes hagi passat la malaltia.
En dues setmanes el nombre de positius de la Covid-19 s'ha disparat i de retruc ha disparat la feina de l'atenció primària amb les consultes dels metges col·lapsades. Uns metges que estan demanant moltes proves TMA a pacients fins i tot amb quadres més similars a un constipat.
Això ha fet créixer el volum de baixes per aïllament seguint els nous protocols tenint en compte el col·lapse que també pateix l'oficina Covid.
"Estem demanant TMA a tothom que tingui qualsevol síndrome catarral per lleu que sigui", explica Dorca. El metge recorda que "el protocol actualment dictamina que qui no tingui tres dosis o dues dosis més malaltia passada s'ha d'aïllar per precaució". "És un protocol que de moment està en fase de proves durant 15 dies per veure quina és la resposta".
Segons ha assegurat, l'efectivitat de les vacunes ha fet que els símptomes es confonguin. Afirma que "la vacuna va molt bé per estalviar tota una serie de símptomes i complicacions, però pot fer que ens confiem una mica pensant que no el tenim quan realment l'estem passant de forma molt lleu".
Ara s'estudia si la nova variant ha arribat a Andorra. Amb tot els metges sí han notat que la que ara per ara circula es contagia més. Segons indica Dorca, "abans hi havia menys contagis dins del nucli familiar perquè la transmissibilitat potser no era tant alta, i ara sí que ens estem trobant que si algú a casa ho té, és practicament inevitable que el transmeti a la resta".
Ha insistit que cal consultar en cas de dubte per poder aturar aquesta nova propagació del virus.
"Aquí ningú acaba a les quatre i se'n va a casa. Seguim fins que faci falta, no tenim cap limitació d'horari i potser això ens ajuda a arribar on potser altres no arriben", assegura.
Informa: Anna Pifarré
Imatges: Sergi Linares