L'augment salarial per sol·licitar el reagrupament familiar pot suposar un fre per a treballadors que es vulguin estabilitzar al país

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'enduriment dels requisits per sol·licitar un reagrupament familiar, aprovat aquesta setmana, pot suposar un fre en l'arribada de treballadors, segons el col·lectiu d'argentins. Al sector empresarial li hauria agradat debatre-ho en el Consell econòmic i social. Per solucionar la manca de mà d'obra, aposten fermament perquè es flexibilitzin encara més els requisits per entrar a la quota general. 

Tenint en compte les últimes flexibilitzacions perquè els temporers puguin entrar a la quota general, l'Associació Argentinos en Andorra creu que l'augment dels requisits salarials per sol·licitar el reagrupament familiar pot afectar a aquells que volien estabilitzar-se al país, un perfil que interessa molt al sector de l'hostaleria.

Així ho indica el president de l'associació, Marcelo Ponce: "Dins el seu projecte, la família és el projecte principal. La tranquil·litat, l'estabilitat econòmica, però sobretot la família i això sí que és possible que doni un fre".

Des de la CEA estan a favor que s'estableixi un llindar econòmic, sobretot tenint en compte l'encariment de la vida i la tensió que viu l'habitatge, però els hagués agradat debatre i conèixer com s'ha calculat la nova modificació en el marc del Consell econòmic i social. Un reagrupament que, com ja estava estipulat abans dels darrers canvis, poden demanar els nacionals o les persones que tinguin un permís de residència i treball i hagin viscut un mínim de tres mesos seguits a Andorra. 

Per altra banda, la Confederació Empresarial valora positivament la nova tongada de 600 permisos temporals per a l'estiu, però pensen que la solució de la manca de personal ha d'anar en una altra direcció. 

El director de la CEA, Iago Andreu, creu que haurien de donar encara més facilitats: 

"Com a quota de temporada, potser el nombre és l'adequat. Ara bé, per les necessitats que té l'economia en aquests moments doncs no. Però segurament hauríem de pensar i ja no estic parlant de l'estiu sinó de cara a la tardor i l'hivern que ve en donar encara més facilitats perquè treballadors extracomunitaris puguin ser contractats a la quota general."
Iago Andreu, director de la CEA

Ara mateix els hotelers estan molt pendents que la setmana vinent es posin en marxa les noves autoritzacions temporals d'estiu, afirmant que els falta un important volum de professionals. Segons Argentinos en Andorra hi hauria demanda, ja que fins a 2.000 persones els haurien contactat en els últims mesos interessats a venir a treballar a l'estiu. 

Davant el problema de l'habitatge, que s'accentua encara més en el cas dels treballadors de temporada, Iago Andreu considera que les empreses cada cop estan posant més recursos, però cal ampliar el mercat. Ja s'han reunit amb els comuns i el nou executiu per crear un pla per fomentar les concessions publicoprivades que pot començar a prendre forma en els propers mesos. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Eric Escabias-Arxiu RTVA

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.