L'augment dels tipus d'interès s'estanca
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La demanda d'hipoteques s'ha alentit, les amortitzacions anticipades han pujat lleugerament i les inversions de dipòsits i de renda fixa han guanyat terreny a la variable. Són les tendències que ha notat el sector bancari amb l'ascens dels tipus d'interès. La previsió és que es normalitzin. Amb la inflació camí de moderar-se, el Banc Central Europeu ha decidit mantenir-los al 4,5%. Un panorama favorable per als estalviadors.
El director d'Andbank Asset Management, Jordi Riera, creu que "és bastant probable que es mantinguin els tipus d'interès en una zona similar a la que són ara, com a mínim, en una finestra de 12 mesos. Si el BCE no té la necessitat de pujar tipus, que pot arribar a estrangular l'economia, no ho faran, però tampoc baixaran els tipus si no en tenen necessitat". Gerard Albà hi coincideix: "Tot fa esperar que els tipus d'interès es mantinguin alts i més en un escenari d'incertesa amb dues guerres. Segurament la gent continuarà preferint inversions atractives amb un nivell més baix de risc".
Per a Alfonso, "habitualment el que succeeix és que es torna a donar preferència a l'adquisició l'habitatge; per tant, creiem que aquest alentiment tan brusc i accentuat en un primer moment pot ser degut a aquest impacte dels tipus i que es tendeixi a normalitzar."
I a nivell empresarial s'espera "una onada de refinançaments que vencen per part d'empreses i aquest serà molt més car. Què significa això? Que hi haurà projectes que fa 5 anys es podien tirar endavant i que d'aquí a 2 anys no es podrà perquè tindrà un cost molt més gran i el retorn que s'haurà de pagar serà major".
En l'àmbit estatal, el deute públic també s'ha vist afectat per la pujada dels tipus d'interès. Amb un major cost.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Sergi Linares - Pau Bonastre - Nil Forcada