Augmenten un 10% els ingressos per cotitzacions de jubilació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els ingressos per cotitzacions de jubilació han augmentat prop d'un 10%, durant el primer trimestre del 2024. Això representa una mica menys de 55 milions d'euros i és clarament superior a la despesa en pensions en aquests mesos. Aquests bons resultats allunyen les previsions que el sistema de jubilacions entraria en dèficit ja que les despeses serien superiors als ingressos. Malgrat això, hi ha la certesa que en aquesta legislatura s'han de fer reformes urgents.

Entre el gener i l'abril, les cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi per a la jubilació van ser de 54,6 milions, xifra que representa un augment d'un 9,3%, respecte als mateixos mesos del 2023.

La xifra de despeses per prestacions, en canvi, ha estat d'una mica més de 40 milions durant els tres primers mesos de l'any. Per tant, veiem que, en aquest àmbit, el sistema segueix tenint uns registres positius. Els resultats en la branca general són similars. Això s'explica per l'increment de treballadors  que hi ha hagut en els darrers anys i que ha estat motivat per la bonança econòmica que, fins ara, estem gaudint. Un ritme econòmic que està sustentat, en bona part, pels bons resultats de la construcció.

El darrer estudi actuarial de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social fixava aquest any, el 2024, com a data límit de la viabilitat del sistema de pensions i es preveia que les despeses serien més grans que els ingressos per cotitzacions. És evident que això no està passant i aquest pronòstic es trasllada a uns anys vista. El que és segur, segons s'avançava des de la CASS, és que els dèficits arribaran perquè es jubilarà una part de la generació més nombrosa. I que, a més, ha cotitzat més anys i té dret a pensions més elevades. 

Per això continua la necessitat que les reformes per mantenir la viabilitat de les pensions es duguin a terme en un parell d'anys, com a màxim.

Informa: Pere Moliné

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.