Augmenten els casos de càncer en l'última dècada

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

4 de febrer ha estat el Dia mundial per a la lluita contra el càncer, una malaltia en constant creixement a Andorra els últims deu anys. La jornada serveix per promoure hàbits saludables, la recerca i la qualitat de vida dels milions de persones que pateixen càncer i, sobretot, la detecció precoç. Per això són importants programes, com l'iniciat aquest gener, contra el càncer de còlon.

En l'última dècada la incidència del càncer ha augmentat el 23% entre els homes i fins al 44% en les dones. El càncer de mama es correspon a un de cada tres casos en les dones. De fet, entre el 2012 i el 2013 es van fer més de 3.600 mamografies. Detectar la malaltia en les fases inicials és un factor clau a l'hora d'augmentar les possibilitats d'afrontar-la amb èxit.

En aquest sentit, des d'aquest gener es pot formar part del nou programa del ministeri de Salut per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte, adreçat a persones més grans de 50 anys. L'estimació és que el 5% dels pacients donaran un resultat positiu. 

L'assessorament psicològic i les activitats de familiarització amb la malaltia, tant per als pacients com per als que hi conviuen, és també determinant. És per això que l'Associació Andorrana Contra el Càncer, Assandca, suma 85 voluntaris i continua creixent. A hores d'ara han assolit l'objectiu més ambiciós: els 100 viatges assistencials. També tenen previstos diversos tallers de formació per a l'acompanyament psicològic dels malalts. Finalment, treballen en un conveni per trobar residències a Barcelona i Tolosa perquè els pacients que han de rebre tractaments de més d'un dia s'hi puguin allotjar.

Informa: Rubén Carcellé

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.