Baixa a la meitat el nombre de treballadors transfronterers durant els darrers 20 anys i canvia el seu perfil
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
De mica en mica l'economia comença a mostrar brots verds i això també incideix en la mà d'obra amb permís fronterer. Després de la davallada del 2020 en els darrers mesos el nombre de transfronterers ha crescut lleugerament i s'ha mantingut. A més, progressivament el perfil d'aquests treballadors està canviant i cada vegada són més qualificats.
Poc abans de l'estiu eren prop de 1.600 els treballadors amb permís fronterer procedents de la comarca de l'Alt Urgell. Una situació que millora respecte a fa un any.
L'abril del 2020 la crisi sanitària va fer rebaixar aquesta xifra a 1.400 i va frenar bruscament una progressió alcista iniciada el 2016. En aquests moments no s'arriba als 1.700 transfronterers.
Tot i això difícilment s'arribaran a les xifres dels anys 90, quan al voltant de 3.000 persones residents a l'Alt Urgell travessaven cada dia aquesta frontera per treballar al Principat d'Andorra.
L'obertura econòmica, amb la implantació de noves empreses, sobretot de tecnologia, ha variat el perfil del treballador que es requereix.
A banda dels sectors econòmics principals, com l'hoteler o el comerç, es busca mà d'obra qualificada, que difícilment troba sortida a la comarca veïna. Es tracta de treballadors amb formació tècnica i capacitació professional molt elevada.
Informa: Joan A. Sarmiento
Locució: Laura Massegú