Baixen els casos d'extorsió sexual després d'assolir el punt àlgid el 2016
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La sextorsió baixa després d´arribar al seu punt més alt el 2016. El departament de delictes tecnològics va rebre gairebé una denúncia cada deu dies per delictes contra la llibertat sexual. Aquest 2017 en porten una desena i preveuen que no creixi gràcies a la conscienciació de la població i als canvis de modalitat de delictes de les màfies. També disminueixen els delictes dels menors relacionats amb les xarxes socials.
La sextorsió o extorsió sexual és una forma d´explotació sexual en la qual una persona es vítima d´un xantatge, amb una imatge o un vídeo d'ella mateixa despullada o en actes sexuals. Un delicte contra la llibertat sexual que va tenir un creixement exponencial a Andorra, com a la resta de països, entre el 2014 i el 2016, quan va arribar al seu punt àlgid, amb 26 casos.
El departament de delictes tecnològics rebia gairebé una denúncia cada deu dies. Aquest any han disminuït notablement i continuen a la baixa. L'agent Àlex Estalés indica que "aquest tipus d'extorsió funcionava molt bé per desconeixement". Ara creu que "a base d'informar i ser repetitius, la gent ha pres consciència".
Un altra de les possibles causes de la baixada és que les màfies que es dedicaven a cometre aquest tipus de delicte, moltes d'elles ubicades en països com Costa d'Ivori o el Marroc, hagin minvat les temptatives perquè ja han explotat massa aquest tipus d'extorisó.
Pel que fa als delictes relacionats amb els joves i les xarxes socials, com la difusió d'imatges amb contingut sexual, també han disminuït.
Tot i que aquests delictes han disminuït, la feina del departament de delictes tecnològics continua creixent exponencialment. Els casos de virus a les empreses, els hackers i les col·laboracions amb els delictes socioeconòmics incrementen any a any. Com els altres departaments, han reconegut que manca personal.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Anna Ginestà