Els banders se sumen a les tasques de control durant el confinament i demanen no destorbar la fauna salvatge
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Durant el període de confinament el cos de banders desenvolupa les activitats habituals de vigilància i gestió de la natura. A més, però, també ajuda la policia i el servei de Circulació en les tasques de control i conscienciació en parcs i berenadors. Hem acompanyat dos dels 18 efectius per conèixer de primera mà les seves tasques principals.
Comencen a vigilar a primera hora del matí i acaben ben entrada la nit. Els banders continuen amb l'habitual control del patrimoni natural per garantir-ne la seguretat i la protecció.
Tot i això, la pandèmia de la Covid-19 també els ha obligat a treballar per torns i extremar la higiene respiratòria i de mans.
Amb la reducció de la mobilitat interna el director del cos, Ferran Teixidó, explica que és més freqüent que animals com isards i muflons "es quedin més temps prop de nuclis urbans per menjar perquè no hi ha activitat humana". Alerta que la fauna salvatge "està en època de cria i no se l'ha de destorbar". En aquest sentit, demana tenir els gossos controlats.
Els banders també controlen l'afluència de persones en parcs i berenadors, que romanen tancats. En aquest cas no tenen competències per sancionar. La seva principal funció és informar aquells ciutadans que no compleixin la normativa.
Sí que poden aplicar sancions a aquells que practiquin la caça i la pesca que, per ordre ministerial, queden temporalment suspeses. De moment no s'ha sancionat cap persona per dur a terme aquesta activitat. Teixidó indica que, de totes maneres, mantenen la vigilància "des de primera hora del matí, per controlar animals, durant el torn de tarda i també a la nit", quan es detecta "més activitat de la gent".
El cos de banders també fa observacions i verificacions de danys que porcs senglars, una espècie caçable i regulable, pot ocasionar en camps agrícoles.
Una de les altres funcions que desenvolupen és la vigilància de gossos de raça potencialment perillosa. L'import de les multes per conductes incíviques dels propietaris o per no posar el morrió a l'animal va de 60 a 300 euros.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Txema Galilea