Bartumeu qualifica l'actuació de Mateu d'"antiestètica i il·legal"

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, ha carregat contra l'actuació de la consellera general Meritxell Mateu insistint que el seu comportament és contrari al reglament del Consell General. Ha estat en l'entrevista de Gemma Rial al programa La Rèplica d'RTVA, on a més ha assegurat que BPA ha tingut "mala sort" perquè altres bancs andorrans també han fet pràctiques susceptibles de desagradar als Estats Units. El líder d'SDP ha abordat d'altra banda la qüestió d'Europa, afirmant que el tema del tabac no es podrà deixar fora de la taula si es vol arribar a un acord.
 

Jaume Bartumeu no ha refusat cap tema en l'entrevista d'aquest dijous a La Rèplica. No ha volgut trencar el secret professional com exadvocat dels germans Cierco en el cas BPA però ha opinat sobre l'actualitat de l'afer. "No entenem com el síndic ha dit que no veia cap problema", ha denunciat en referència a l'actuació de la consellera general demòcrata Meritxell Mateu. Bartumeu creu que el reglament del Consell General estableix clarament en el seu article 8 que el que ha fet la consellera és "antiestètic i il·legal". Segons el polític d'SDP no cal analitzar si és una consellera a temps complet o no, perquè se li va demanar que prestés un servei per la seva condició de consellera general i no ho podia fer.

L'excap de Govern va deixar el cas BPA per discrepàncies en l'estratègia de la defensa amb els seus exclients, els germans Cierco, tot insistint que no hi havia cap incompatibilitat amb aquesta feina perquè ell no té cap càrrec públic i que les crítiques van arribar "de molts dels que ara defensen Mateu". Bartumeu sí que ha revelat que el 16 de març del 2015 a les 14 hores va visitar al cap de Govern, a qui va explicar que els responsables de BPA havien rebut "fortes pressions i coaccions" per donar detalls dels comptes dels Pujol i que havien "cedit a les pressions". Segons Bartumeu, una altra persona que anava amb ella va esperar fora del despatx amb un ordinador que contenia proves d'aquestes pressions però el cap de Govern es va negar a visualitzar aquestes proves.

Bartumeu ha afirmat, a més, que BPA va tenir "mala sort" perquè "era un banc com els altres", on "possiblement hi ha hagut pràctiques al límit de la llei" però que "no era una màquina de rentar diners". En aquest sentit, ha afirmat que si s'haguessin comprovat altres actuacions de bancs del país, moltes estarien fora de la "recta concepció" que tenen als Estats Units d'allò que s'ha de fer "fora de casa seva".

Sobre el seu viatge a París per visitar el representant del copríncep, Bartumeu ha lamentat les crítiques rebudes, perquè assegura que va anar a explicar la posició respecte a Europa del seu partit. També va denunciar a l'Elisi una "submissió" de l'actual Govern d'Andorra cap al sud i ha reiterat en dues ocasions que hi ha una immersió de persones recomanades per Rajoy i el seu govern a l'administració andorrana, com el Ministeri de Finances, el gabinet jurídic i l'AREB.

Sense deixar l'actualitat europea, el líder d'SDP ha insistit que el tema del tabac no es podrà deixar fora de la negociació si es vol arribar a un acord d'associació i que el Govern sap des del 2013 que serà inevitable reconsiderar la posició andorrana sobre política duanera perquè "hi ha problemes en el manteniment total del règim de país tercer". "A mi també em preocupa el tabac", ha assegurat Bartumeu. Per això creu que "de la manera que anem el referèndum per a l'acord d'associació no el guanyarem".

Torna a veure l'entrevista completa a Jaume Bartumeu a La Rèplica.

Informa: Gemma Rial / Jordi Domingo

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.