El bateig del foc, un ritus iniciàtic

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les falles d'Andorra la Vella són cada any una de les tradicions més concorregudes. El foc i les figures que aconsegueixen fent rodar les falles captiven l'atenció del públic, també d'aquells que s'hi estrenen, com és el cas dels fallaires que han complert 16 anys i passen de les boles de llum al foc. Abans d'iniciar el recorregut són sotmesos a un bateig.

El bateig del foc és com un ritus iniciàtic per a aquells que han superat els 16 anys i que per primera vegada faran el recorregut amb els grans i podran rodar amb la falla encesa en lloc de la de llum. 

Al barri del Puial és on s´estrenen fent rodar una falla tradicional mentre el públic canta "més peres que fulles", una dita popular relacionada amb la tradició i que ja es recollia en el costumari de Joan Amades.

Enguany s´han fet tres batejos. En Rubén és el tercer any que està amb els fallaires d'Andorra:  "M'agradava veure com rodaven els focs i volia fer-ho." 

Les primeres rues de l´Oriol Garreta van ser quan era molt petit. Ell ha crescut en el bressol dels fallaires: "Veia els fallaires des que era petit. Veiem l'espectacle dels grans i ens agradava molt." 

És el mateix cas que l´Arnau Castellón. Els anys rodant llum han estat una preparació que ara canviarà pel foc, una manera d´entrar en el grup dels adults: "És un pas important, quan comences amb la llum fa molta il•lusió passar-se al foc. És el que portàvem esperant fa anys. Al grup ara ja ens tracten com adults." 

Són pocs que tenen el privilegi de rodar una falla tradicional com ells. Ahir, a més, la van fer voltar el fallaire major i l´equip que el va ajudar a trobar l´argolla.

Aquest dimarts era un dia especial per a molts, també per a aquells que s´iniciaven com a fallaires. 

Cristina Orduña, fallaire: "Les havia vist rodar. Em semblava gairebé impossible fer-ho. Tinc una limitació física a les cervicals i crec que és un límit que he de superar."
 
Ramon Tena, fallaires: "Des de fora ja impressiona i pensava que des de dins havia de ser brutal. A més és el fet de mantenir vives les tradicions del Pirineu. És important així que ha rodar el foc!" 

Informa: Rosa Alberch    Imatge: Albert Refart

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.