Benazet reitera la crida a la vacunació contra la Covid-19 per aturar el rebrot
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Salut fa una crida a la vacunació massiva per aturar l'escalada de contagis d'aquest estiu. Els actius superen la barrera dels 300 i la pressió hospitalària augmenta amb 4 ingressats, un d'ells a la Unitat de Cures Intensives.
El missatge és clar, "vacunem-nos per aturar l'escalada de casos d'aquest estiu". La situació sanitària empitjora amb els dies. Des d'aquest dijous, Salut ha registrat 34 contagis més, que eleven els actius per sobre dels 300.
A l'hospital, la pressió també augmenta. Actualment hi ha 3 persones ingressades a planta, una de les quals, un home de 74 anys, té la pauta de vacunació completa. A l'UCI també hi ha un ingressat. Es tracta d'un turista català amb el virus actiu. Tot plegat, un moment delicat que s'ha de combatre amb vacunes. "Com més persones estiguin immunitzades, més aviat tornarem a una vida normal. Per sortir de la pandèmia ens hem de vacunar tots".
Tenint en compte l'escalada de casos dels territoris veïns, sobretot de Catalunya, Benazet ha refermat que se segueixin estrictament les mesures preventives, sobretot aquelles persones que no han rebut la pauta completa.
També ha explicat que al Principat no s'està donant un pic sobtat de contagis, però sí que ha augmentat la pressió sanitària, "una situació que es dona dues setmanes després de l'inici d'un brot".
Ara mateix l'índex de reproducció se situa en 1,27 i es preveu que en les properes setmanes vagi a la baixa. Amb la situació sanitària actual, el Govern ha decidit mantenir les mesures i restriccions vigents fins al moment.
El factor clau que porta a l'executiu a prendre aquesta decisió és que l'increment de casos no són "parets verticals com en diferents comunitats d'Espanya per l'alt nivell de vacunació", i és que ja s'han administrat 81.653 dosis. Ja hi ha un 71% de la població vacunable amb una dosi i un 50% amb la pauta completa
Benazet també ha apuntat que Andorra va un pas per endavant de molts estats europeus per dues estratègies concretes: per una banda, per no haver aturat l'administració amb AstraZeneca quan van sorgir dubtes a nivell mundial sobre els possibles efectes secundaris i, per altra banda, per haver invertit l'ordre de les edats de vacunació i en un moment donat començar a administrar els vaccins a persones joves, "que són les que més interacció social tenen".
El ministre també ha destacat que per tots aquests elements, s'espera que "l'actual rebrot no tingui la mateixa repercussió que els anteriors". Ha insistit que en un futur es donaran alts i baixos, però l'important és aconseguir el màxim d'immunitat possible.
Informa: Laura Cugat-Neus Toro-Òscar Serrano
Imatges: Desirée Sala-Anna Romagosa