Els beneficis de la banca disminueixen un 15% en gran part per l’intercanvi automàtic
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L´intercanvi automàtic d´informació fiscal impacta en els resultats de la banca del 2017, que disminueixen un 15%, i els dipòsits es redueixen en 1.200 milions d´euros. Per contra, la banca andorrana segueix creixent en recursos gestionats i es situa en 46.000 milions. Creix també el 2017 l´accés al crèdit.
Els bancs han guanyat menys que el 2016. Concretament un 15% menys i passen de 155 milions a 131.
Des de l´Associació de Bancs d´Andorra, Andorra Banking, han reconegut que una part respon a l´impacte del procés de transparència, és a dir, de l'Intercanvi automàtic d´informació, tot i que també respon al tipus d´interès. Segons la directora d’Andorra Banking, Esther Puigcercós, “és el reflex dels tipus d’interès negatius i els costos creixents que hem d’assumir per tal d’adaptar-nos a la normativa internacional”
També cauen els dipòsits de clients. Es redueixen en 1.250 milions, fins arribar a 9.700 milions. Puigcercòs ha assegurat que davant del tipus d'interès zero, els clients han tret els diners dels comptes corrents i terminis fixos per intentar aconseguir rendibilitat en productes com els fons d´inversió. Això explicaria l´increment en els recursos gestionats. Valora positivament “haver assolit els 46.000 milions de recursos gestionats” i considera que “això constata la solidesa de la plaça”, ja que “els clients confien en la professionalitat” de la banca del país. Afegeix que “s’ha de tenir en compte que portem uns anys de canvis normatius i tot i així augmentem un 1,5% els nostres recursos”.
De fet, el 50% dels recursos gestionats ho són fora del país. Per tant, segons Andorra Banking, això demostra l´èxit del procés d´internacionalització de la banca andorrana.
La solvència dels bancs també disminueix i passa del 25 al 21%. El que s'incrementa notablement són les operacions de crèdit, que superen els 1.800 milions.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Enric fernandez