Bíblies de 124 països diferents en 1100 llengües, la col·lecció de Pere Roquet que s'exposarà a Meritxell
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Arribada la jubilació són moltes les persones que busquen una afició. Pere Roquet va començar a recopilar bíblies de tot el món que ara ha donat a l´arxiprestat de les Valls i de la qual se´n farà una exposició permanent al Santuari de Meritxell. A més, aquesta donació permetrà que Andorra tingui l'única exposició d´Europa amb més diversitat de traduccions, formats i suports.
A la regió de Turkana, a Kènia, va néixer l'afició de Pere Roquet per les bíblies, després que n´hi regaléssin una en la llengua local. Posteriorment, seguiria Nairobi i altres territoris que ell visitava per motius laborals.
La bíblia és el llibre més traduït de tot el món i aquesta col·lecció n'és una prova. Roquet té 66 bíblies de Rússia, per exemple. Explica amb passió com "al costat dels grans rius de Sibèria que van cap a l'Àrtic hi ha tribus que viuen allà i que tenen una bíblia en la seva llengua i potser són 700, 1000 o 3000 que la parlen, un món de sorpreses".
En total, la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernàndez, ha comptabilitzat 1100 o 1200 llengües en bíblies de 124 països.
L'última que li ha arribat és un exemplar de Corea del Nord, on la lectura del manuscrit està prohibida i per això l'envien de manera clandestina des de la veïna del Sud. Roquet explica com fan uns globus amb heli i qui els recull es juga la vida, "o almenys la presó".
Però entre els més de 1.200 exemplars que ha donat a l´arxiprestat de les Valls hi ha bíblies en braille, amb llenguatge de gestos i tot tipus de suports, el més particular uns cassets en mandarí. A la primera exposició que es podrà veure a Meritxell hi ha des d´exemplars andorrans fins a representacions manga.
La riquesa en llengües fa que la col·lecció que es pot consultar a la Biblioteca Nacional sigui única. També hi serà l'exposició que a partir del dia 4 de setembre es podrà veure a la basílica de Nostra Senyora de Meritxell, i que s'espera que es converteixi en un gran atractiu turístic.
Informa: Rosa Alberch Imatges: Robert Querol