La biomassa i l'ús energètic de l'hidrogen, reptes de futur per l'estalvi i la sostenibilitat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Impulsar encara més l'estalvi energètic entre el sector públic i privat i potenciar la mobilitat sostenible. Aquests són els dos grans eixos de la segona edició de les Jornades de l'energia i ciutats sostenibles que s'estan celebrant a Sant Julià de Lòria. Precisament la parròquia ha anunciat noves vies d'acció, com l'ús energètic de l'hidrogen.
Sant Julià de Lòria torna a ser l'epicentre del debat de la sostenibilitat i ha posat sobre la taula una sèrie d'accions, com el desig de comptar amb la xarxa de calor a base de biomassa abans que acabi l'actual Govern i la proposta d'un carril ciclable fins a Andorra la Vella.
També estudia com alimentar energèticament l'edifici comunal amb hidrogen. El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, assegura que ja ho han estudiat i que els professionals ho veuen "viable". Així, considera que l'hidrogen "ha de passar a ser una alternativa o un punt més de les energies d'aquest país".
Per la seva banda, el director general de FEDA, Albert Moles, creu que l'hidrogen encara és un camp per estudiar. "Gastar energia quan hi ha sol perquè hi haurà plaques solars tindrem molta energia i provar que en els moments que no n'hi hagi se'n gasti menys i tenir vectors com pot ser l'hidrogen per provar de moure. Aquí hi ha molt camí per recórrer". Amb tot, considera que "amb renovables sols no podem substituir l'energia fòssil. Una part d'aquesta substitució s'ha de fer amb estalvi i amb flexibilitat".
En l'organització de les jornades enguany s'hi ha sumat l'Empresa Familiar Andorrana.
L'objectiu comú és clar: obrir camins per lluitar contra la crisi energètica i la climàtica.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Marta Paixà-Arxiu RTVA