Els bombers alerten de la quantitat de sotabosc en un estiu que es preveu amb menys risc d'incendi
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Des dels bombers es considera que el sotabosc està massa carregat i en cas d'incendi això suposaria un problema. Aquest dilluns bombers i protecció civil han estat als Matins de la Nacional on han donat consells tant per Sant Joan com per a qui li agrada fer graellades als berenadors.
El bosc és una zona sensible. Per aquest motiu tant bombers com protecció civil han fet molta feina coordinada per informar i sensibilitzar amb cartells sobre els perills de deixar brossa i no respectar les normes. En aquest sentit, bombers considera que el sotabosc està massa carregat i això pot ser un problema en cas d'incendi.
Així ho ha detallat el bomber i enginyer forestal, Pere Pons, a Ràdio Nacional. "Estan massa carregats de combustible, tenen massa càrrega de sotabosc. Això el que fa és dificultar-te l'entrada, facilita la propagació del foc de superfície a capçades". I ha afegit que tot i que a la gent li agradi veure els paisatges verds "el que hem de saber és que allò és una acumulació de matèria i biomassa brutal, que quan està disponible i s'acaba encenent no hi haurà forma o serà molt difícil aturar-ho".
El 2018 un petard, un coet, va impactar a la muntanya i va provocar un incendi. Per aquest motiu, protecció civil demana allunyar-se de les zones amb vegetació per llençar-los i seguir els consells dels bombers en zona urbana. Pons ha enumerat una sèrie de consells a tenir en consideració:
"Les fogueres han de ser de material que sigui fusta, no ficar-hi ni plàstics ni teixits ni papers que són volàtils i poden sortir cap amunt. És encendre a poc a poc per diferents punts i al final la foguera ja agafarà i no sobrecarregar-la de combustible. Anar posant a poc a poc, no saltar les fogueres i sobretot a les façanes tendals i això treure-ho."
Pere Pons, bomber i enginyer forestal
Aquest any el risc sembla que serà més baix que altres anys. L'època de graellades als berenadors ja està activa, però recomanen mirar la web 'incendis.ad' per saber si estan oberts i en quines condicions hi són abans d'anar-hi.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA