Els boscos absorbeixen el doble de CO2 del que es pensava gràcies a una millor captació de les dades 

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els boscos absorbeixen el 45% del diòxid de carboni que emet el país, un 20% més del que es pensava fins ara. Una capacitat més gran que s'ha pogut saber gràcies a una recollida més precisa d'aquesta informació. Tot plegat, es recull en una nova actualització de l'Inventari nacional de gasos d'efecte hivernacle que, tot i algunes fluctuacions, manté una tendència a la baixa. 

Del 25 al 45%. Els nostres boscos estan captant quasi el doble de CO2 del que es creia, el que es coneix com a capacitat d'embornal. A més, cal recordar que el CO2 és el principal gas d'efecte hivernacle.

Fins ara es pensava que absorbien 120.000 tones a l'any, però realment n'estan absorbint més de 200.000. Aquesta és una nova informació que s'ha aconseguit gràcies a l'elaboració de l'Inventari Nacional Forestal, que fa una radiografia dels boscos del país incorporant noves tecnologies a través de drons i l'ús d'imatges satèl·lit que permeten veure'n la seva evolució.

"La capacitat d'embornal ha passat a tenir un pes encara més important que el que tenia i que encara reforça més la protecció d'aquest inventari. Justament complementant-ho amb les polítiques lligades a la mitigació, és a dir, a la reducció d'emissions."
Carles Miquel, director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic

Tendència a la baixa de les emissions

Unes emissions que es mantenen per sota del pic de l'any 2005, un repte que molts països encara no han assolit. Tot i haver-hi un lleuger augment a partir del 2020, la corba ha tornat a anar cap avall i encara ho ha de fer més per complir amb la neutralitat carboni el 2050. El sector de l'energia és el responsable de gran part de les emissions, concretament un 90%, i ja es treballa amb els diferents sectors per disminuir-les. 

"Construir edificis amb consum d'energia quasi nuls, tendint cap als edificis passius, per tant, que no tenen absolutament cap consum energètic des del punt de vista de les calefaccions o, fins i tot, edificis que siguin capaços de produir la seva pròpia energia. En el marc de la mobilitat, hem anat treballant per fer més fàcil els desplaçaments a través del transport públic."
Carles Miquel, director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic

També cal protegir els boscos per mantenir la seva capacitat d'embornal, tot fent una gestió més eficient que, de retruc, ha de permetre el seu aprofitament energètic. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí-Arxiu RTVA
Imatges cedides: Sentinel 2 - Agència Espacial Europea
Grafisme: Marta Pons-Hèctor Perna

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.