La botiga solidària de la Creu Roja ha atès quasi 500 famílies durant el 2021 i ara en té una cinquantena d'actives
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La botiga solidària de la Creu Roja va atendre l'any passat gairebé 500 famílies. Ara mateix en té una cinquantena i els responsables consideren que el servei s'ha estabilitzat però encara és essencial, sobretot per a persones que han de remuntar l'economia personal impactada per la pandèmia. La previsió, tot i que encara molt verda, continua ser tancar les instal·lacions quan ja no siguin necessàries.
El 2021 la botiga solidària va arribar a 481 famílies, aproximadament, la meitat procedents de l'any anterior, i ara mateix n'hi ha una cinquantena d'actives. Una xifra que es tradueix en poc més d'un centenar de persones. Els mesos amb més altes van ser els de principis d'any, mentre que cap a la primavera sobresurt un important volum de baixes. Fa temps que la situació es manté estable.
La coordinadora de la botiga solidària de la Creu Roja Andorrana, Carina Leclerc, constata que enguany "no hem tingut els problemes amb les pistes i això ha fet que la gent trobés feina, a vegades una mica temporal. Poder treballar una mica ha propiciat que s'estabilitzessin les xifres".
De totes les parròquies, les que han aglutinat més nombre d'usuaris el 2021 han estat Canillo i després Andorra la Vella.
La voluntat no és només suplir les mancances més immediates sinó ajudar les famílies a recuperar l'equilibri. I és que a part de guiar els usuaris, l'escolta també és clau. En aquest sentit, el paper dels voluntaris és imprescindible perquè aquesta acció es pugui dur a terme. La iniciativa compta amb una cinquantena de voluntaris que hi acudeixen per torns cinc dies la setmana.
Una d'elles és la Charlotte, que considera que la funció d'aquest projecte és essencial per acompanyar moltes persones que no estan passant per un bon moment, sobretot econòmic.
El perfil d'usuaris que han tingut fins ara és molt variat, tot i que predominen les unitats uniparentals i monoparentals.
L'estoc de la botiga es proveeix ara mateix de les donacions d'una vintena d'empreses, associacions i també centres escolars, gràcies als punts fixos que hi ha als supermercats i també gràcies a les donacions de persones que venen directament a les instal·lacions.
Pel que fa als productes, el centre té subministrament suficient de pasta, arròs i farina, però a vegades manquen les conserves de peix i de verdures.
L'entitat encara no té dates per a una gran recollida, però no ho descarta en funció de com avanci la crisi sanitària i els seus estralls.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares
Grafisme: Marta Pons