La cacera de bruixes a Andorra al descobert amb documents, llocs i els noms dels implicats
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per primer cop una pàgina web situa el fenomen de la cacera de bruixes a Andorra i en un lloc destacat. A diferència d'altres estudis, s'ha pogut accedir a la documentació catalogada per l'Arxiu Nacional del fons notarial i del Tribunal de Corts de l'arxiu de les Set Claus. Hi ha 160 dones compromeses al llarg de 300 anys.
Al llarg del temps hem conegut estudis entorn a la bruixeria al Pirineu com el de Gallinier-Pallerola (1990), Robert Pastor i (2004) i Lars Martin Pohle (2008).
Ara gràcies al procés de catalogació de tota la informació del fons notarial i l'armari de les Set Claus es poden localitzar fins a 160 judicis en què dones van ser protagonistes de la cacera de bruixes. Elles i en molts casos generacions senceres que ara es poden veure relacionades en les fitxes que es poden consultar a la pàgina web "Andorra, terra de bruixes", sorgida del projecte d'investigació de Pau Castell, guanyador de l'ajuda Cebrià Baraut.
Aquesta documentació situa Andorra en un lloc molt destacat. Castell explica que "podem establir una comparació amb Catalunya i, en menor mesura, amb l'Aragó, Navarra, i una mica amb la zona gascona". "El que té Andorra que no tenen els altres és que ha conservat la documentació", destaca.
El projecte inclou del segle XV (1420) quan es donen els primers casos fins a final del segle XVII (1689). En la pàgina web també es poden veure les localitats d'on eren aquestes dones, on es produïen els aquelarres i altres persones relacionades amb els judicis: juristes, bruixots i bisbes o veguers.
Paral·lelament a l'estudi s'ha transcrit tota la informació dels judicis, amb turment, acusats i d'altres encausats, una informació de la qual se'n podrà editar un llibre.
També s'ha parlat de la possibilitat de poder fer rutes sobre bruixeria, que en tot cas ha quedat en suspens.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero