Cada cop més sismes, però de baixa intensitat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest dijous, Andorra es despertava de matinada amb un terratrèmol d'intensitat 3,4. Un fenòmen cada cop més recurrent. De fet, s'han notat més de 700 tremolors des del 2021 al Pirineu, tot i ser una zona sísmica catalogada de moderada. No obstant, els experts asseguren que la població pot estar tranquil·la.
Els Pirineus són una zona moderada de moviments sísmics. A Andorra cada vegada són més els que es detecten i genera preocupació entre la població. Encara que cal saber que "tots han sigut d'intensitats baixes i sense efectes", detalla la geòloga Ana Chevarria.
Andorra Recerca+Innovació, amb Protecció Civil, bombers i altres serveis d'emergència han desenvolupat un pla d'emergència sísmica amb tots els procedimetns detallats. I també realitzen formacions a les escoles perquè els més petitis puguin conèixer quins són els riscos naturals i com actuar. De fet, la geòloga Natàlia Gallego constata que "el més important és protegir-nos del que ens pugui caure a sobre. Per tant sempre posicions fetals i encongides, sota elements forts".
Ara bé, quan es detecta un sisme, què fan des d'Andorra Recerca+innovació? "Rebem l'avís i paral·lelament fem un tuit per informar els ciutadans i a través d'aquest es pot respondre a l'enquesta que a nosaltres ens ajuda molt per saber quin ha sigut l'impacte", ens relata Chevarria.
Això sí, la població pot estar tranquil·la, segons assenyalen els experts encara que cada cop es percebin més moviments sísmics.
Informa: Carles Alonso
Imatges: Arxiu RTVA