Un de cada quatre homes del programa per a la rehabilitació de maltractadors té menys de 30 anys
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Quan parlem de violència masclista sovint ens centrem amb la víctima. Però què passa amb l'agressor? Fa sis anys que existeix el programa d'atenció per a la promoció de relacions no violentes. Actualment un de cada quatre homes que hi assisteixen tenen menys de 30 anys. Aquest any s'han incorporat 16 més.
El programa d'atenció per a la promoció de relacions no violentes ha notat un augment dels usuaris amb l'arribada progressiva de casos derivats de la Batllia. Actualment atén 30 homes, 9 perquè ho estableix una sentència judicial. Una desena hi assisteixen de manera voluntària, 8 han estat derivats des del servei Especialitzat d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, dos de primària i un de l'hospital.
La majoria de casos oscil·len entre 40 i 60 anys, però més d'un 25% té entre 16 i 30 anys. Pol de Villalonga és el coordinador del programa i explica que "hi ha un conjunt de violències sexuals i socials molt presents en les nostres generacions més joves que costa molt de treballar i de detectar, fins i tot per les pròpies víctimes, que ho tenen molt normalitzat i pensen que és un estil d'interacció relacional que les seves generacions estan tenint més freqüentment".
I és que les campanyes de conscienciació sovint se centren en la violència física i psicològica sense aprofundir en el concepte d'abús. Als agressors també els costa molt identificar que els fills són víctimes indirectes. Segons Villalonga, també "costa molt fer l'autocrítica un cop ja saps quines problemàtiques tens, detectar-les, enfrontar-te a tu mateix, intentar-les treballar i reforçar altres conceptes o habilitats."
Patir aquestes situacions, provoca conseqüències en el desenvolupament de l'infant, ja que "principalment adoptaran rols de submissió o seran persones passives amb poca autoestima o bé postures més defensives o abusives. Adoptaran les conductes de la persona que en aquesta relació ha tingut el rol d’agressor", explica el coordinador del programa.
Perquè els usuaris no es desvinculin del programa, els professionals han de mostrar empatia i evitar la confrontació. Ara bé, assenyalen que enfrontar les males conductes o fer sessions en grup és beneficiós. De moment, només s'han pogut aplicar amb homes derivats.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Sergi Linares-Arxiu RTVA