Càncer de cèrvix, un dels pocs que es prevenen amb una vacuna

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El 90% de la població que té relacions sexuals està en contacte amb el virus del papil·loma humà, responsable, en la majoria dels casos, del càncer de coll d'úter. Aquesta és una setmana dedicada a la seva prevenció i la vacuna és, per ara, la forma més eficaç.

El VPH és un virus capaç d’infectar la pell i les mucoses. En la majoria dels casos, la transmissió es produeix durant les relacions sexuals, amb el contacte directe de pell amb pell i mucoses. La majoria de les lesions que provoca són benignes, però si la infecció perdura en el temps pot causar càncer del coll uterí.

Els casos més avançats han de passar per cirurgia, on s'extirpa un tros del coll d'úter, però també hi ha la possibilitat de fer quimioteràpia i radioteràpia.

Abans d'entrar en els casos més greus, hi ha certs signes d'alerta que fan que hàgim d'acudir al metge.

"Tenim sagnats en les relacions o sagnats entre regles que ens poden alertar que hi ha una lesió que pugui desenvolupar un càncer de coll d'úter però sí que es veritat que moltes vegades creix de forma desapercebuda i per això és molt important els controls de prevenció al ginecòleg."

Julià Àlvarez, ginecòleg

Aquests controls són citologies que es fan de forma periòdica en funció de cada casuística. Però si es vol, també es poden fer proves per detectar el virus.

"I no només podem veure si hi ha lesió premaligna avui dia, que és el que fem a la citologia, sinó que a més podem detectar si hi ha virus del papil·loma. Això ens permet, i ho estan implantant països veïns i guies europees, de mirar en aquest papil·loma i encara ser més previsors perquè encara ens anticipem més a la lesió."

Julià Àlvarez, ginecòleg

I per anticipar-se, la millor prevenció és utilitzar el preservatiu de manera correcta en totes les pràctiques sexuals. Els ginecòlegs recomanen, a més, la vacunació, que a Andorra es fa des del 2014 en nenes i des del 2023, també en nens. I és que hi ha forma de detectar el VPH en nenes, però és impossible detectar-lo en nens; per tant, la vacuna en nens és una de les millors formes de salut pública.

"Hi ha països com a Austràlia que porten molts anys vacunant tant a nens com a nenes i han erradicat pràcticament el càncer de coll d'úter." 

Julià Àlvarez, ginecòleg

La vacuna s’administra en dues dosis, amb un interval aproximat de sis mesos. L’administració permet, a més, prevenir berrugues a la zona genital.

La doctora especialista en medicina amb perspectiva de gènere Carme Valls recorda que el virus pot trigar 20 anys a manifestar-se i que la vacuna, si bé redueix les possibilitats de contreure càncer, no les elimina del tot. Recomana les revisions periòdiques.

"Sanitat diu que s'ha de vacunar. Doncs jo els dic als pares i les mares que facin el que la seva consciència els dicti. Aquesta nena vacunada, que no deixi de mirar-se el coll de l'úter si té alguna lesió. No per haver estat vacunada, està immune del càncer."

Carme Valls, doctora especialista en medicina amb perspectiva de gènere

Informa: Caterina Vidal

Imatges: Sergi Linares

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.