El canvi d'hora: una història d'inconvenients i fusos horaris a Andorra i Espanya

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

És l'últim cap de setmana d'octubre i, com és habitual, toca canvi d'hora. Per tant, recordin que aquesta matinada de diumenge guanyarem una hora més i a les tres tornaran a ser les dues. Amb aquest canvi passem oficialment a l'horari d'hivern.

El canvi d'hora és una conseqüència de la fixació d'una hora central per a tot el món, sobretot amb l'expansió del ferrocarril al segle XIX, que va obligar a marcar uns horaris comuns i es van crear els fusos horaris (GMT), amb el meridià de Greenwich com a referent. Fins aleshores, cada país decidia el seu horari.

Amb tot, la Península Ibèrica anava pel seu compte: per exemple, durant la Primera Guerra Mundial va adoptar l'hora solar i sumava una hora més, o durant la Guerra Civil espanyola, quan hi va haver dos horaris, un per a cada bàndol

Durant unes dècades, els horaris estaven unificats, però el 1973, amb la crisi del petroli mundial i l'escassetat energètica, Espanya va decidir tornar a l'hora d'estiu, però Andorra i França no ho van fer. Què implicava?

Doncs que quan veí d'Andorra viatjava a França, no havia de tocar el rellotge, però si volia baixar a la Seu d'Urgell o qualsevol lloc d'Espanya, havia d'avançar el rellotge una hora. I a la inversa, quan un veí de la Seu pujava a Andorra, havia de retrocedir el rellotge una hora, com si fos a les Canàries.

"Hi va haver un any, un any una mica estrany, en què hi havia aquest decalatge horari entre Andorra i la Seu, i tota la gent que pujava a Andorra havia de tocar el rellotge, i a l'inrevés. Aquí es va viure com una curiositat, com una petita inconveniència, sobretot perquè havies d'ajustar els horaris, la gent que pujava a treballar o que baixava a fer gestions a la Seu havia de tenir en compte aquest petit inconvenient. Era com si visquessin a les Canàries, una hora menys, però de seguida es va corregir i suposo que el 75 o el 76 com a molta tard ja es va unificar l'horari per a tothom"

Albert Villaró, historiador

Andorra va tornar a l'horari d'estiu i aquells anys queden com una anècdota sense conseqüències. França no ho va fer fins al 1976. Actualment, la directiva europea fixa els canvis horaris: una hora menys a l'hivern i una hora més a l'estiu. Fins quan? El debat continua obert.

Informa: Esther Jover Martin

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.