Canvis en la justícia: jubilacions als 65 anys i més delictes amb judici ràpid

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El Consell ha aprovat l'avançament de l'edat de jubilació de batlles i magistrats i l'ampliació dels delictes en els quals es podrà aplicar un judici ràpid. Els policies també podran comptar a partir d'ara amb tècnics externs a l'hora d'abordar certes investigacions.

Llum verd a dues modificacions de la llei de justícia que tenen l'objectiu de millorar i agilitzar el sistema. Per una banda, es rebaixa l'edat de jubilació de batlles i magistrats dels 70 als 65 anys, mantenint la possibilitat d'allargar fins als 75 si la persona interessada ho desitja. La ministra de Justícia assegura que la mesura no suposarà cap impacte econòmic per la seguretat social. 

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha assegurat que aquest nou sistema és més just i, a més, permet planificar la jubilació "en funció de la feina que hi ha, dels casos pendents i de la situació personal del batlle o el magistrat".

Al seu torn, la presidenta suplent del PS, Judith Salazar,  coincideix en què forçar la jubilació als 70 anys era "discriminatori". Per la seva banda, el conseller general del grup parlamentari Concòrdia Jordi Casadevall ha valorat que "ens satisfà que l'impacte econòmic sigui nul i que aquesta modificació permeti fer millors previsions quant a les futures jubilacions". Precisament Concòrdia proposa fer extensiu la possibilitat d'allargar la jubilació als 75 anys a altres professions

D'altra banda, s'amplia la llista dels delictes més greus, que van dels 4 als 8 anys de presó, en els quals es pot aplicar un judici ràpid. Per exemple, els de patrimoni. En aquest sentit, Molné ha explicat que d'aquesta manera s'agilitza el procediment, es redueix el nombre d'interns del centre penitenciari en règim de presó preventiva i permet una aplicació immediata de la pena.

També s'ha destacat una esmena presentada pels grups de la majoria. La consellera general del grup parlamentari Demòcrata Maria Martisella ha informat que està destinada a que el cos de Policia es pugui fer assistir per persones qualificades en el cas que necessités la col·laboració d'experts amb coneixements tècnics o científics externes al servei de Policia.

Des del grup socialdemòcrata han votat a favor, però han deixat caure l'opinió d'alguns agents que els agradaria que aquestes contractacions es fessin des del sistema públic, reforçant així els recursos del cos. 

Informa: Laura Cugat

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.