La Carta Pobla: un document fals cabdal en la història d'Andorra i la llegenda de Carlemany
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La biblioteca d'Encamp va ser l'escenari anit per presentar el tercer acte del cicle de conferències Cinc hores amb la història d'Andorra. L'historiador Oliver Vergés va parlar sobre un document que tot i ser fals, ha estat cabdal en la història i la llegenda del país, la Carta Pobla.
Amb el títol "Carlemany i Andorra: la Carta Pobla, història i llegenda", Oliver Vergés va aportar una visió més àmplia sobre un document que ha marcat la història del país.
Conservada a l'Arxiu Capitular d'Urgell, des del segle XIX se sap que es tracta d'un document fals, que porta la data del 805. Vergés ha rastrejat els orígens i les contradiccions del document, així com els motius d'aquesta falsificació. Diu que "sembla ser que el document va ser elaborat pels habitants de les valls d'Andorra entre l'any 1133 i el 1162 amb la intenció de frenar els interessos feudals del bisbe d'Urgell, que s'acabava de convertir en el nou amo i senyor de les valls".
En qualsevol cas es tracta d'una història apassionant, imprescindible per entendre el passat del país. Vergés apunta que "no és la Carta Pobla que fa que Andorra sigui avui dia el que és perquè hi ha una llarga trajectòria gràcies a la sort i l'actitud dels andorrans, però és interessant perquè ajuda a entrendre l'origen de la llegenda i la relació entre Carlemany i Andorra".
El cicle de conferències continuarà el dia 28, a la Casa Bauró, amb Laura de Castellet, que parlarà sobre els andorrans als protocols notarials de l'Arxiu Capitular d'Urgell.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero
Locució: Montse Grau