Sense casos de mediació en conflictes d'habitatge

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Avui és el Dia de la mediació, una eina que permet a les parts en conflicte arribar a acords abans d'anar a judici. Encara que la majoria són de parella, des del servei de Mediació Familiar del Govern, des del 2022, es poden resoldre també conflictes d'habitatge.

Actualment al país hi ha 24 mediadors que treballen en l'àmbit privat. Des de l'any 1994 Govern va posar en marxa un servei gratuït que està instal·lat a la primera planta de la Seu de la Justícia.

Un servei on treballen dues mediadores que atenen principalment conflictes de parella: divorcis, separacions i mesures paternofilials; i que el juny del 2022 va sofrir tres canvis significatius. Per una part, la mediació es va introduir al reglament, és a dir, en un judici, un batlle pot manar a les parts acudir a la mediació.

Per altra banda, la mediació gratuïta es va reduir només als ciutadans que tenien justícia gratuïta. En el cas que una de les parts no tingui justícia gratuïta, el servei es dona a les dues parts, però el que no pot accedir a justícia gratuïta, paga 300 euros d'advocat i 50 euros de taxes judicials.

I per últim, s'inclouen els conflictes d'habitatge. La mediadora de Govern, Loli Terrón, explica perquè s'actua en casos d'habitatge. "A nivell legislatiu, es va considerar que hi havia molt conflicte a nivell d'habitatge i volien que es comences a fer més mediació. Com que és l'únic servei públic que hi ha a Andorra doncs els en van incloure".

Tot i estar en una greu problema d'habitatge, el servei no ha resolt cap conflicte per aquest motiu, tot i que sí ha tingut alguna consulta esporàdica, en concret, 1, el darrer any.

 "No sabem perquè no acabem d'arribar a aquests conflictes. Intuïm que els llogaters els hi agradaria però als propietaris, segons el conflicte, no els hi deu interessar. Tampoc estem segurs, perquè no ens arriba."

Loli Terrón, mediadora de Govern

L'any 2023 es van fer 4 mediacions familiars i 66 entrevistes informatives. El 2024 les reunions van baixar a 51: 16 per divorci, 25 per separació i 10 per mesures paternofilials, i només un cas va acabar en mediació familiar. Des de l'oficina demanen més promoció del servei perquè pugui arribar a més casos.

L'Associació de Mediadors planteja canvis legislatius per impulsar la mediació en l'àmbit privat i laboral

L'associació de mediadors d'Andorra reconeix que l'activitat encara no està arrelada i és minoritària en l'àmbit privat. Una situació que atribueixen al desconeixement de la ciutadania i la manca de suport institucional. Per aquest motiu, des de l'entitat volen plantejar al ministeri de Justícia i Interior canvis en lleis com ara la de la propietat horitzontal i el codi de relacions laborals per fer obligatori la celebració de sessions informatives sobre la mediació abans d'obrir un procediment judicial. Actualment al país hi ha una vintena de mediadors registrats.

Informa: Caterina Vidal

Imatges: Sergi Linares

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.