La CASS vol reduir el nombre de reclamacions judicials per les baixes i incapacitats
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El 2017, la justícia va rebre 47 reclamacions per decisions de la CASS relacionades amb baixes i discapacitats. Es tracta d'una via que la parapública vol minimitzar i per això buscar fórmules que evitin enfrontaments, com la mediació o la creació d´un comitè independent d´avaluació. També homogeneïtzar criteris mèdics.
La CASS vol homogeneïtzar els criteris mèdics i tècnics que es fan servir en les valoracions per atorgar prestacions d´invalidesa o donar altes. Amb aquest objectiu s´ha fet una formació amb participació de metges, batlles, fiscals i pèrits. L´any passat, la CASS va rebre unes 200 reclamacions per diferents criteris de valoració, 47 de les quals van arribar a la justícia. "Hi ha moltes coses en què hi pot haver discrepàncies quant a la interpretació dels reglaments de la llei", per exemple amb les baixes o les invalideses, explica el cap de l'àrea mèdica de la CASS, Carles Pedragosa.
Pedragosa estudia fórmules per evitar judicialitzar els casos, com ara la creació d´un comitè extern que avaluï els expedients així com la mediació. Aquesta última és una de les opcions amb més acceptació a Espanya. "No és absolutament imprescindible que el mediador no sigui metge", afegeix el professor de medicina legal i forense de la Universitat de Barcelona Gabriel Martí, però sí que "tingui uns lleugers coneixements de les incapacitats". L'objectiu, "intentar posar d'acord a les dues parts amb una situació final amb la qual les dues acabin contentes".
L´any passat la CASS va pagar cinc milions d´euros en prestacions contributives derivades d´incapacitats temporals o permanents.
Informa: Ana Alamán
Imatges: Cristina Jubete