L'oli d'oliva dobla el preu en un any
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Comprar oli d'oliva avui costa el doble que fa un any. El que més l'ha encarit és la sequera que han patit els territoris productors aquest estiu, que ha propiciat un canvi d'hàbits de consum. La compra ha minvat un 15%.
Inflació i canvi climàtic, un còctel que està encarint l'oli d'oliva des de ja fa dos anys. Aquest estiu, encara més per les sequeres, un fet que condiciona que hi hagi menys producte a la venda i, com puntualitza el director comercial de Sant Eloi, Raül Calvo, "amb menys producció hi ha menys oferta i els preus tendeixen a pujar."
I això s'ha notat a la cistella de la compra. L'administratiu de CityCenter supermercat, Joel Ponce, explica els canvis en els hàbits de consum. "En comptes d'agafar una ampolla d'1 litre o 75 centilitres, els clients agafen la de 5 o multipliquen la seva compra per la por de trobar-se l'oli més car d'aquí a una setmana." Des del grup Sant Eloi, reconeixen que hi ha hagut una davallada d'entre el "10 i el 15% en el consum d'oli d'oliva".
També s'han encarit els productes frescos, com la fruita i la verdura. I en la majoria de casos, l'oli d'oliva costa el doble ara que fa un any.
Però per què hi ha països no productors on compra-lo és més barat? Perquè la rotació del producte és menor. Se'n ven menys i encara queda gènere al preu de fa mesos. Tot i això, "els estocs globals d'oli disponibles a Europa han caigut dràsticament en els últims mesos i es preveu que la campanya que ve sigui més crítica del que ha estat fins ara perquè la climatologia no hi ajuda", reconeix Calvo. Per tant, tocarà anar amb compte a l'hora de cuinar, esperant la pluja.
Informa: Laura Cugat - Judith Sáez
Imatges: Kevin Ribeiro - Pau Bonastre