La CEA creu que els treballadors tenen ara molt més poder de negociació que els empresaris
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Des de la pandèmia, costa trobar treballadors, sobretot del sector serveis. Així ho constata la CEA, que afirma que els assalariats tenen ara el poder en les negociacions amb els empresaris i que demanen més bones condicions. Ressalta que no només passa al Principat sinó a tot Europa.
Iago Andreu, director de la CEA, assegura que aconseguir mà d'obra no depèn d'un salari més elevat sinó d'altres factors que fan que sigui molt complicat contractar empleats. Un problema que, previsiblement, continuarà aquest hivern. Les dificultats per aconseguir lloguers accessibles hi contribueix.
Andreu, afirma que: "En aquests moments posar l'èmfasi en mesures molt proteccionistes de cara al treballador, segurament no sigui el moment perquè ara d'alguna forma la balança està inclinada de la part treballadora, perquè falten persones per treballar. I quan falten persones per treballar, normalment els pocs que s'ofereixen poden demanar millors condicions".
Un exemple són els conductors, com va explicar recentment Coopalsa; la principal concessionària del servei d'autobús. Però en general, passa a molts altres sectors, especialment als serveis. I és general a tot el continent.
"Tenim convenis de col·laboració i intercanviem, doncs, opinions, i impressions amb patronals i amb associacions empresarials d'Espanya i França, i en el sector de serveis és un problema generalitzat. Costa trobar persones per treballar en aquest sector des del confinament. En l'escenari postpandèmia costa trobar persones en aquest sector a tot Europa, no només a Andorra", detalla Andreu.
Als Estats Units es produeix el mateix fenomen i allà se l'ha anomenat la gran dimissió. A Europa l'efecte és molt menor.
Informa: Pere Moliné