La CEA i els sindicats coincideixen en apujar el salari mínim un 5% tot i continuar allunyats en altres fronts
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Patronal i sindicats aconsegueixen apropar una mica les posicions pel que fa al futur augment dels sous. Coincideixen en un increment del 5% pel que fa al salari mínim, però hi ha molts altres serrells que els allunyen i ara ja serà el Govern qui haurà de moure fitxa. En funció de la decisió que es prengui, des de l'UsdA es comprometen a sortir al carrer i no descarten convocar una vaga general.
Després de diverses trobades on han predominat les divergències, en una nova reunió del Consell Econòmic i Social s'ha pogut arribar a un punt en comú: la voluntat d'augmentar el salari mínim un 5%. Preveient que l'IPC se situarà al voltant d'aquesta xifra a final d'any, finalment la CEA s'ha pronunciat. Ara bé, les posicions continuen molt allunyades en les formes i les perspectives de futur.
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, afirma que l'augment del 5% s'ha d'allargar en els pròxims anys i per a tots els tipus de salaris, tal i com defensen també des del Sindicat d'Ensenyament Públic ja que si no es tractaria d'un augment poc útil. "Amb el salari mínim ja hem arribat a un acord. Si ells estan d'acord en pujar un 5%, però clar cal que sigui pels pròxims 4 anys perquè no serveix de res dir que pugem un 5% aquest any i si la inflació continua pujant què passarà". A tall de recordatori, des de l'USdA també proposen una 13 paga al final d'aquets quatre anys.
Ubach també afegeix que si no es troba una solució es convocaran manifestacions com estan fent els països veïns. "Si això no arriba a bon port, també sortirem al carrer i ja convocarem manifestacions i, fins i tot, una vaga general".
Per la seva banda, des de la CEA, Iago Andreu manifesta que estan d'acord amb l'augment dels salaris, però que s'ha de plasmar a través dels convenis col·lectius sectorials i no d'un decret llei. "La CEA és favorable a què les empreses augmentin els salaris en la mesura de les seves possibilitats. El que la CEA no comparteix és que això s'acabi plasmant en un decret. Nosaltres entenem que la via per pactar aquests augments salarials és la via dels convenis col·lectius preferentment sectorials".
Aquesta ha estat la darrera trobada per debatre al voltant de la qüestió i ara ha de ser l'Executiu qui marqui el rumb.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa-Andreij Cristancho